Hrníčkový rychlý koláč borůvkami a s ostružinami

Koláče a buchty

Super lehký a super rychlý koláč s borůvkami a ostružinami. Je tak univerzální, že se dá skvěle obměňovat ovocem podle sezóny.

Hrníčkový rychlý koláč nepotřebuje vážení, jako měřítko poslouží obyčejný hrnek. Rychle naměřené, rychle zamíchané, rychle upečené.

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hnědého krystalového cukru
  • ¾ hrnku zakysaného sójového nápoje
  • ½ hrnku oleje neutrální chuti
  • 2 celá vejce
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • 1 lžička instantní kávy
  • dva hrnky sezónního ovoce
  • moučkový cukr na posypání

Postup

  • Troubu předehřejeme na 200 stupňů C.
  • Ve větší míse nejprve smícháme všechny suché přísady a pak k nim přidáme zakysaný sójový nápoj, který nám koláč krásně nakypří a díky němuž zůstane koláč šťavnatý.
  • Po promíchání přidáme olej, vejce a řádně vše zamícháme. Pokud nemáme mixér, stačí i vařečkou.
  • Kulatou dortovou nebo koláčové formu vytřeme troškou oleje a vysypeme polohrubou moukou. Nalijeme do ní připravené těsto a ozdobíme ovocem.
  • Pečeme asi 25 minut. Špejlí otestujeme, zda je koláč řádně propečený i ve středu.
  • Necháme zcela vychladnout a před podáváním posypeme moučkovým cukrem.

TIP: Pokud děláte koláč menší a vyšší a nechcete, aby vám ovoce propadlo na dno, máme pro vás osvědčený trik. Ovoce jemně obalte hladkou moukou a ono zůstane na povrchu koláče.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang