italsky-vegetariansky-salat

Skutečně skvělý recept na italský sekaný salát s nakrájenou čerstvou zeleninou v jednoduché italské zálivce. Tento salát je vegetariánský. Z receptu získáte 6 až 8 porcí jako přílohu nebo 3 až 4 porce jako hlavní jídlo. Pokud salát skladujete odděleně od zálivky, vydrží až 4 dny.

Ingredience

Na salát:

  • 280 g nakrájeného římského salátu (asi 2 střední nebo 3 malé hlávky, nakrájené)
  • ½ střední hlavičky čekanky, jemně nasekané
  • ½ střední červené cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 žebra celeru, nakrájená
  • 1 půllitr cherry rajčat, nakrájených na tenké plátky
  • ⅓ šálku nakládaných papriček pepperoncini bez stopek a nakrájených na tenké plátky
  • ⅓ šálku sušených rajčat balených v oleji, opláchnutých a nahrubo nasekaných
  • 1 plechovka (425 g) cizrny, propláchnutá a scezená, nebo 1 a ½ šálku vařené cizrny
  • 110 g sýra provolone (nepovinné)

Italská zálivka:

  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • ⅓ šálku červeného vinného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 10 kuliček čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ lžičky soli, více podle chuti
  • špetka drceného chilli, pro zvýraznění (nepovinné)

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte nakrájený salát, čekanku, cibuli, celer, cherry rajčata, papriky, sušená rajčata, cizrnu a sýr (pokud používáte). Přísady promíchejte a dejte stranou.
  2. Pro přípravu zálivky smíchejte všechny ingredience v odměrce na tekutiny. Šlehejte, dokud se nespojí. Ochutnejte a přidejte více soli podle chuti.
  3. Pokud budete podávat celý salát najednou, nakapejte na něj tolik zálivky, aby se salát lehce obalil, a promíchejte.
  4. Salát a zálivku raději skladuji odděleně. Před zakápnutím dresink znovu vyšlehejte (pokud olivový olej v lednici trochu ztuhne, nebojte se, to je normální – stačí ho nechat asi 5 minut zahřát při pokojové teplotě nebo na 10 až 20 sekund v mikrovlnné troubě).
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang