jam-1106592_960_720

Připravte si toto jednoduché jablečné želé, které se perfektně hodí k upečené zvěřině nebo lze použít na náplň koláče.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 35 minut
  • Celkem: 55 minut

Ingredience

  • 1 a ½ kg jablek
  • 1 citron, kůra nakrájená na plátky a polovina odšťavněná
  • 450 g bílého krupicového nebo granulovaného cukru
  • Želatina

Postup

  1. Ovoce omyjte a osušte, pak jablka rozkrojte na poloviny a přidejte je do velkého hrnce se stejným množstvím vody a nakrájenou citronovou kůrou. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte 20-25 minut, dokud jablka nezmění konzistenci. Občas promíchejte vařečkou, aby se ovoce rozpadlo.
  2. Hrnec odstavte a nechte trochu vychladnout. Ovocnou dužinu do cedníku a nechte šťávu odkapat do velké mísy (to bude trvat několik hodin, takže ideální je to udělat přes noc). Pokud ovoce protlačíte silou, vytvoříte zakalené želé.
  3. Do mrazáku vložte dva malé talířky – na nich budete zkoušet bod tuhnutí džemu.
  4. Odvažte ovocnou tekutinu a vraťte ji do velkého hrnce.
  5. Odvažte tři čtvrtiny cukru k celkovému množství tekutiny (například: pokud máte 400 g tekutiny, přidejte 300 g cukru).
  6. Přidejte cukr do šťávy a míchejte na mírném ohni, dokud se zcela nerozpustí. Zvyšte teplotu a přiveďte ovoce k varu. Občas promíchejte a nechte vařit asi 8 minut, případné sraženiny odstraňte lžící.
  7. Pokud používáte teploměr, snažte se dosáhnout teploty 105 °C. Pokud ne, zkontrolujte po 8 minutách bod tuhnutí tekutiny tak, že vyjmete talířek z mrazáku a přidáte na něj lžičku tekutiny.
  8. Nechte minutu odstát a poté do tekutiny zatlačte prstem. Pokud se začne vlnit, je želé hotové. Pokud ne, vraťte ho zpět do varu a po další minutě to zkuste znovu.
  9. Nalijte do sterilizovaných sklenic a nechte zcela vychladnout. Skladujte na chladném a tmavém místě.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang