Jednoduchý recept na zapečené Ziti

Hlavní jídlaTěstovinyZapečené těstoviny
zapecene-ziti-2

Tento jednoduchý recept na zapečené ziti je vhodný pro větší skupinu lidí. Je plný krémové ricotty, rajčatové omáčky a čerstvého špenátu.

Snadno se připravuje a je ideální pro velký počet lidí. Je to recept, který můžete použít vždy, když hostíte rodinu nebo přátele.

Tipy na pečené Ziti

  • Čerstvý špenát – aby byl tento recept mimořádně čerstvý, osmahněte kilo špenátu. Dodává tak nádhernou zelenou barvu.
  • Citronová ricotta – Mezi vrstvy nudlí a špenátu vložte velké lžíce citronového sýra ricotta. Ten dodá zapečeným ziti neuvěřitelnou krémovou bohatost a svěží chuti.

Poznámka: Pro dosažení nejlepší krémové konzistence nezapomeňte v tomto receptu použít plnotučnou ricottu.

  • Uzená mozzarella – pokud máte po ruce, hodí se i obyčejná mozzarella, avšak s uzenou mozzarellou je to opravdu vynikající. Nebudete se jí moci nabažit.

Samozřejmě to celé ozdobte velkou hrstí čerstvé bazalky a petrželky.

Jak si připravit zapečené Ziti

  • Nejprve uvařte těstoviny! Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody a vařte těstoviny, dokud nebudou al dente. Dávejte pozor, abyste je nepřevařili! Během pečení ještě více změknou.
  • Zatímco se těstoviny vaří, připravte citronovou ricottu. Sýr ricotta smíchejte s citronovou kůrou, oreganem, česnekem, solí.
  • Poté orestujte špenát. Těstoviny slijte a ve stejném hrnci rozehřejte trochu olivového oleje. Špenát smažte, dokud nezvadne. Osmažený špenát vyjměte z hrnce, nahrubo nasekejte a dejte stranou.
  • Pak vše smíchejte dohromady! Vraťte do hrnce většinu špenátu a všechny těstoviny spolu s polovinou rajčatové omáčky. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • Nakonec je navrstvěte. Na dno velké zapékací misky rozetřete zbývající omáčku a na ni rozprostřete polovinu těstovinové směsi. Na ni dejte ricottu a odložený špenát a navrch naberte zbytek těstovin. Vše pokryjte vrstvou nastrouhané uzené mozzarelly a trochou nastrouhaného parmazánu. Pokapejte olivovým olejem a pečte, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.

S čím podávat zapečené Ziti?

Zapečené ziti podávejte s křupavým chlebem nebo domácí focacciou a salátem, jako třeba salát Caesar, brokolicový salát nebo kapustový salát.

Případně salát vynechte a podávejte ho spolu s jednoduchou zeleninovou přílohou, jako je pečený květák, pečená růžičková kapusta nebo pečená dýně.

Ingredience na zapečené Ziti

  • 4 šálky rajčatové omáčky
  • 2 šálky ricotty
  • 2 stroužky mletého česneku
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžička oregana
  • ¾ lžičky mořské soli
  • Mletý černý pepř
  • 450 g těstovin (ziti)
  • Extra panenský olivový olej na pokapání
  • 450 gramů čerstvého špenátu
  • 1 a ½ šálku uzeného sýra mozzarella
  • ¼ šálku strouhaného parmazánu
  • Nasekaná čerstvá petržel bazalka na ozdobu

Postup na zapečené Ziti

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Na dno pekáče rozetřete rajčatovou omáčku.
  2. Ve středně velké míse smíchejte sýr ricotta, česnek, citronovou kůru, oregano, ½ lžičky soli a několik zrnek čerstvého pepře.
  3. Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte těstoviny podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente.
  4. Nechte je okapat.
  5. Vraťte hrnec zpět na sporák.
  6. Na mírném ohni pokapejte dno hrnce trochou olivového oleje a přidejte špenát.
  7. romíchejte a restujte 1 až 2 minuty, dokud nezvadne.
  8. Vypněte oheň, vyjměte špenát z hrnce a jemně z něj vymačkejte přebytečnou vodu.
  9. Nakrájejte ho nahrubo a dejte stranou.
  10. Přidejte těstoviny zpět do hrnce spolu se zbývající rajčatovou omáčku a většinou nasekaného špenátu ¼ lžičky mořské soli a větším množstvím čerstvého pepře a promíchejte.
  11. Polovinu těstovin přidejte do zapékací misky, navrch dejte kopečky ricotty, zbylý špenát a navrch naberte zbylé těstoviny.
  12. Navrch nasypte mozzarellu.
  13. Pokapejte olivovým olejem a pečte, dokud sýr nezhnědne, 16 až 22 minut.
  14. Ozdobte čerstvou bazalkou nebo petrželkou a podávejte horké.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang