Jednoduchý pastýřský koláč

Slané koláče
jednoduchy-pastyrsky-kolac
  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 50 minut
  • Porce: 4

Ingredience

  • 1 čajová lžička soli a další podle chuti
  • 3 velké brambory, oloupané a rozčtvrcené
  • 8 polévkových lžic másla, rozděleno
  • 1 střední cibule, nakrájená na kousky (asi 1 1/2 šálku)
  • 1 až 2 šálky zeleninové směsi, například na kostičky nakrájené mrkve, kukuřice nebo hrášku
  • 750 g mletého hovězího masa
  • 1/2 šálku hovězího vývaru
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • pepř a/nebo jiné koření dle výběru

Postup

  • Oloupané a rozčtvrcené brambory vložte do středně velkého hrnce. Přikryjte je alespoň centimetrem studené vody. Přidejte lžičku soli. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a vařte do změknutí (asi 20 minut).
  • Předehřejte troubu na 220 °C.
  • Zatímco se brambory vaří, rozpusťte 4 lžíce másla ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte ji do změknutí, asi 6 až 10 minut.
  • Pokud přidáváte zeleninu, přidejte ji podle doby jejího vaření. Mrkev by se měla vařit společně s cibulí, protože se vaří stejně dlouho jako cibule. Pokud přidáváte hrášek nebo kukuřici, přidejte je ke konci vaření cibule nebo poté, co se začne vařit maso, protože jejich vaření trvá velmi krátce.
  • Mleté hovězí maso přidejte na pánev k cibuli a zelenině. Vařte, dokud již není růžové. V případě potřeby slijte z pánve přebytečný tuk (cokoli nad 1 polévkovou lžíci). Dochuťte solí a pepřem.
  • Přidejte worcestrovou omáčku a hovězí vývar. Vývar přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum. Vařte odkryté 10 minut a v případě potřeby přidejte další hovězí vývar, aby se maso nevysušilo.
  • Uvařenou náplň ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli, pepře, worcesteru nebo jiného koření podle vlastního výběru.
  • Když jsou brambory uvařené (vidličkou je lze snadno propíchnout), vyjměte je z hrnce a vložte je do mísy se zbývajícími 4 lžícemi másla. Rozmačkejte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory, ochutnejte a dochuťte solí a pepřem.
  • Uvařenou náplň rozprostřete v rovnoměrné vrstvě do velké zapékací mísy. Na mleté hovězí maso rozetřete bramborovou kaši. Povrch bramborové kaše zdrsněte vidličkou, aby se vytvořily špičky, které se dobře propečou. Vidličkou můžete do bramborové kaše vytvořit i kreativní vzory.
  • Vložte do trouby o teplotě 220 °C a pečte, dokud nezhnědne a nevytvoří se bublinky, asi 30 minut. V případě potřeby posledních několik minut opékejte, aby povrch bramborové kaše zhnědl.

Kategorie:

Slané koláče

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang