Kakaová Pavlova s fialkovou smetanou, borůvkami, ostružinami a jarními květy

Bílkové cukrovíDezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyMagazínZákuskyZdobení z ovoce a zeleniny

Upekla jsem dort. A je tak jednoduchý, že ho zvládnete připravit byt jen jednou rukou a se zavázanýma očima (i když tady mi věřte a nezkoušejte to)! A je boží! Dvakrát tak!

Kakaová Pavlova s fialkovou smetanou, borůvkami, ostružinami a jarními květy

Ingredience:

  • 1 bílek z velkého vejce (nebo 2 z malých)
  • 1 špetka soli
  • 55 g moučkového cukru
  • ½ lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 a ½ lžičky holandského kakaa

Fialková smetana:

  • 1 plná hrst fialkových květů (nebo lžička fialkového extraktu)
  • 2 – 3 lžičky moučkového cukru
  • 250 ml smetany
  • 3 lžíce mascarpone

Na ozdobu:

  • borůvky
  • ostružiny
  • květy na ozdobu (já použila třešňové)

Postup

Troubu předehřejte na 170°C. Bílek se špetkou soli vyšlehejte do polotuha. Přidejte přes sítko přesetý moučkový cukr a došlehejte do pevného, lesklého sněhu. Do něj zašlehejte ocet a škrob. Jednu lžičku kakaa opatrně spojte se sněhem pomocí stěrky.

Na plech vyložený papírem na pečení lžící navrstvěte sníh a rozprostřete ho do neupraveného kruhu. Zbylým kakaem korpus poprašte. Vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 120 °C. Pečte 45–60 minut. Poté nechte dokonale vychladnout. 

Fialky (bez stonků) spolu s cukrem rozetřete v hmoždíři na pastu. Smetanu vyšlehejte s mascarpone do hladkého tuhého krému a ochuťte fialkovou pastou. Krém navrstvěte na korpus a ozdobte ovocem a květy.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang