kapustové chipsy

Kapustové sýrovo-nesýrové chipsy. Jak je často vidět na Instagramu, přidávají se klidně i jako součást jídla, a to třeba do salátu nebo do kari.

Kapusta. Hlavní sezóna kapusty trvá od listopadu do února, lze ji však zakoupit během celého roku jak na trzích tak v supermarketech.

Obsahuje velké množství vitamínů A, C, D, E, také fosfor, hořčík, vápník a selen. Při nákupu si dejte především pozor na to, aby nebyla nahnilá a ovadlá. 

Sýrovo-nesýrová varianta je chuťově úplná pecka. Ne vždycky je tolik času na sušení, článek proto přináší i zrychlenou variantu, která se hodí v případě kadeřávkových listů. Ta však funguje skvěle i v případě kapustových listů. 

Počet porcí: 2 plechy

Doba přípravy: 5 minut + čas pro odmočení kešu

Doba pečení: 6-7 hodin

Ingredience:

  • 1 kapusta – hlavně vnější listy
  • 1 hrnek kešu ořechů – předem odmočených alespoň 2-4 hodiny
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička hořčice bez cukru a éček
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1 lžička soli – popřípadě více podle chuti
  • špetka pepře
  • 1/2 hrnku vody

Zrychlená varianta:

  • 1 kapusta – nebo je skvělý také kadeřávek
  • 4 lžíce lahůdkového droždí
  • špetka chilli vloček
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Kapustové chipsy – postup

Kapustu si omyjte, osušte a otrhejte listy. Omytými kuchyňskými nůžkami si vystříhejte chipsy větší velikosti, pracujte pouze s listy a tvrdé stonky vyhoďte. Takto nastříhané chipsy si přendejte do větší mísy a dejte stranou.

V mixéru si rozmixujte odmočené kešu ořechy s lahůdkovým droždím, přidejte šalotku, česnek, sůl, pepř, kurkumu a trochu vody. Mixujte do hladké konzistence a postupně přidávejte zbytek vody. Popřípadě si dochuťte dle potřeby.

Takto vzniklou „sýrovou“ omáčku nalijte do misky s nastříhanou kapustou a listy v ní pečlivě obalte. A teď buď naskládejte na sušící pláty, posypte navrch trochou lahůdkového droždí a sušte zhruba 6-7 hodin.

Nebo chipsy vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Také posypte navrch trochou lahůdkového droždí. A pečte na 40° minimálně 7 hodin/přes noc. Pokud nebudete chtít být trpěliví a nebude vám vadit, že se vytratí pečením hodnotné látky, tak pečte rovnou na 100° minimálně 1 hodinu a v půlce času je obraťte. 

Zrychlená varianta: 

Připravte si kapustové chipsy úplně stejně jako v postupu výše. Zakápněte je v misce 2 lžícemi olivového oleje, přidejte sůl, pepř a chilli a pořádně promíchejte.

Vyložte jednotlivé chipsy vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Zasypte vydatně lahůdkovým droždím a pečte na 180°zhruba 20-30 minut, aby byly hezky křupavé.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang