Kapustový salát s mrkvovo-zázvorovým dresinkem

Tento skvělý recept na kapustový salát plný barevné zeleniny, křupavé cizrny, avokáda, brusinek a pepita se skvěle hodí k obědu.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Celkem: 40 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 dávka pečené cizrny
  • 1 svazek kapusty, stonky odstraněny, listy natrhány
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1 malá mrkev, nastrouhaná
  • 1 malá červená řepa, nastrouhaná
  • 1/2 melounové ředkvičky, velmi tenké plátky
  • 1 avokádo, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 1/4 šálku opražených pepitů
  • 1 lžička sezamových semínek
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na zálivku:

  • 1/2 šálku nakrájené pečené mrkve
  • 1/3 až 1/2 šálku vody
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mořské soli

Postup

  1. Připravte zálivku a opečte cizrnu. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte velký plech pečicím papírem.
  2. Cizrnu promíchejte s kapkou olivového oleje a posypte špetkou soli a pepře.
  3. Kousky mrkve na dresink dejte do vlastního rohu na plech, aby se opekly spolu s cizrnou.
  4. Pečte 25 minut nebo dokud cizrna nezhnědne a nezkřehne a mrkev nezměkne.
  5. Upečenou cizrnu dejte stranou. Mrkev přendejte do mixéru a přidejte vodu, olivový olej, rýžový ocet, zázvor a sůl.
  6. Zálivku rozmixujte dohladka a až do použití ji dejte vychladit do lednice.
  7. Listy kapusty dejte do velké mísy a pokapejte je citronovou šťávou, 1/2 lžičkou olivového oleje a několika špetkami soli.
  8. Rukama mačkejte listy, dokud nezměknou, nezvadnou a nezmenší se v míse přibližně na polovinu.
  9. Přidejte mrkev, červenou řepu, melounové ředkvičky, polovinu avokáda nakrájeného na kostičky, brusinky, pepitu, pár špetek soli a pepře a promíchejte.
  10. Hojně pokapejte mrkvovo-zázvorovým dresinkem.
  11. Navrch dejte zbylé avokádo, další dresink, opečenou cizrnu a posypte sezamovými semínky.
  12. Podle chuti dochuťte a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang