
Většina lidí si vybaví pod pojmem kaviár malou mističku s černými „kuličkami“. Ovšem vybaví se lidem v souvislosti s tímto luxusním pokrmu něco víc?
Kaviár jsou jikry z ryb, které se konzervují v soli, její množství by však nemělo přesáhnout 7 %. Čím více soli a konzervačních látek, tím klesá i kvalita kaviáru. Kaviár se rozlišuje na pravý a nepravý, popřípadě i kaviárovou pastu.
Pravý kaviár
Za pravý kaviár je označen takový, který pochází z jeseterových ryb. Jikry pocházející z jesetera a jedná se o drobné kuličky. Vyznačují se šedočernou až černou barvou. Tento kaviár má vynikající chuť, ta je ovšem vykoupena cennou. Kvůli nadměrnému lovení jeseterových ryb je lov těchto ryb hodně omezen a 10 gramů toho nejkvalitnějšího kaviáru přijde i na dva tisíce korun.
Nepravý kaviár
Kaviár vyrobený z jiných ryb než jeseterových se nazývá kaviárem nepravým. Takový kaviár může pocházet například z candáta, lipana, lososa, tuňáka a z mnoha dalších mořských i sladkovodních ryb. Barva u nepravého kaviáru se různí, tato barva je určena podle druhu ryb, ze kterých pochází.
Kaviárová pasta
Z popraskaných, nezralých a méně kvalitních jiker se vyrábí kaviárová pasta. K chuti pravého kaviáru má daleko, ale přesto je to vyhledává surovina k výrobě pomazánek.
Servírování kaviáru
Kaviár se doporučuje servírovat vychlazený nebo položený na misce s drceným ledem. Pokud je zájem opravdu vychutnat požitek z luxusu, tak je nejlepší kaviár z původního obalu přendat do křišťálové misky. Kaviár se konzumuje lžičkou, která nesmí být kovová ani stříbrná, takové lžičky dodají kaviáru ošklivou kovovou příchuť.
Ke kaviáru se podává nejlépe toustový chléb s nesoleným máslem a pije se k němu (pochopitelně) šampaňské. Někdo může podávat ke kaviáru ještě citron, nakrájenou cibulku nebo smetanu. Znalci ale vědí, že čerstvý kaviár chutná nejlépe samotný.
Zdraví s kaviárem
Kaviár není jen luxusní pochoutka, je to také velice zdravá pochoutka. Kaviár obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které účinně rozpouštějí krevní usazeniny v cévách.
Pro vegetariány
Pro lidi, kteří odmítají kaviár se vyrábí náhražky. Přírodní alternativa kaviáru vyrobená z mořských řas, která je vyráběná v různých příchutích. Výrobek je pasterizován, tudíž ho před podáváním není nutné chladit a vydrží nerozbalený dva roky. Vybrat si lze z příchutě jesetera, lososa a wasabi.