Většina lidí si vybaví pod pojmem kaviár malou mističku s černými „kuličkami“. Ovšem vybaví se lidem v souvislosti s tímto luxusním pokrmu něco víc?

Kaviár jsou jikry z ryb, které se konzervují v soli, její množství by však nemělo přesáhnout 7 %. Čím více soli a konzervačních látek, tím klesá i kvalita kaviáru. Kaviár se rozlišuje na pravý a nepravý, popřípadě i kaviárovou pastu.

Pravý kaviár

Za pravý kaviár je označen takový, který pochází z jeseterových ryb. Jikry pocházející z jesetera a jedná se o drobné kuličky. Vyznačují se šedočernou až černou barvou. Tento kaviár má vynikající chuť, ta je ovšem vykoupena cennou. Kvůli nadměrnému lovení jeseterových ryb je lov těchto ryb hodně omezen a 10 gramů toho nejkvalitnějšího kaviáru přijde i na dva tisíce korun.

Nepravý kaviár

Kaviár vyrobený z jiných ryb než jeseterových se nazývá kaviárem nepravým. Takový kaviár může pocházet například z candáta, lipana, lososa, tuňáka a z mnoha dalších mořských i sladkovodních ryb. Barva u nepravého kaviáru se různí, tato barva je určena podle druhu ryb, ze kterých pochází.

Kaviárová pasta

Z popraskaných, nezralých a méně kvalitních jiker se vyrábí kaviárová pasta. K chuti pravého kaviáru má daleko, ale přesto je to vyhledává surovina k výrobě pomazánek.

Servírování kaviáru

Kaviár se doporučuje servírovat vychlazený nebo položený na misce s drceným ledem. Pokud je zájem opravdu vychutnat požitek z luxusu, tak je nejlepší kaviár z původního obalu přendat do křišťálové misky. Kaviár se konzumuje lžičkou, která nesmí být kovová ani stříbrná, takové lžičky dodají kaviáru ošklivou kovovou příchuť.

Ke kaviáru se podává nejlépe toustový chléb s nesoleným máslem a pije se k němu (pochopitelně) šampaňské. Někdo může podávat ke kaviáru ještě citron, nakrájenou cibulku nebo smetanu. Znalci ale vědí, že čerstvý kaviár chutná nejlépe samotný.

Zdraví s kaviárem

Kaviár není jen luxusní pochoutka, je to také velice zdravá pochoutka. Kaviár obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, dále obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které účinně rozpouštějí krevní usazeniny v cévách.

Pro vegetariány

Pro lidi, kteří odmítají kaviár se vyrábí náhražky. Přírodní alternativa kaviáru vyrobená z mořských řas, která je vyráběná v různých příchutích. Výrobek je pasterizován, tudíž ho před podáváním není nutné chladit a vydrží nerozbalený dva roky. Vybrat si lze z příchutě jesetera, lososa a wasabi.

Ingredience

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang