Kdy utíkat a kdy neutíkat od stolu

Magazín

Kuchař často zažívá situaci, kdy právě na talíř nalije poslední kapku omáčky, hotové jídlo posílá za hosty a zrovna v ten okamžik od kolegy číšník z dálky slyší, že host právě odešel. Těžko se najde kuchař, který by nikdy nezažil takovou frustraci při výdeji jídla.

Je přirozené že hosté odcházejí a přicházejí od a ke stolu v průběhu večeře, z důvodů, které jsou naprosto přirozené. Hodí se však dát pár užitečných rad všem skvělým lidem, kteří mají zájem o gastronomii a nejí jim lhostejná psychická pohoda kuchaře, který právě připravuje jejich pokrm.

Rázné chování v Michelinské restauraci

Dokonce v Michelinské restauraci v Berlíně se rázně vypořádají s hostem, který si chce odskočit právě v momentě, kdy je jídlo dokončeno. „Vaše jídlo je právě hotovo“, zní nekompromisní hlas pana vrchního.

Host se lehce povinile vrací na své místo u stolu, kde již čeká skvělé Kobe hovězí z Nebrasky. Je pozoruhodné, jak silně si kuchař a vrchní stáli za svým a nebáli se dát hostovi najevo, že takhle tedy ne.

Od rizota a těstovin rozhodně neodcházet

Obvykle si hosté mohou od stolu odejít kdy chtejí, ale pát typů pro hosty se hodí zmínit: 

  • když se čeká na studený předkrm, lze odcházet, jak je libo, většina předkrmů se dá pár minut pozdržet
  • při čekání na polévku platí stejné pravidlo, jako u předkrmu
  • rozhodně se nevyplatí odcházet před podáváním těstovin, ohřívání se zničí
  • rizoto se stejně jako těstoviny zničí ohříváním

Pokud host čeká na hlavní chod, vždy by se měl raději zeptat obsluhy, v jaké fázi je jeho pokrm. Mohlo by se stát, že je maso již nakrájené, a to znamená podávat co nejrychleji to jen jde.

Existují pokrmy, u kterých říká kuchař kdy se podává, ne host. Není jich mnoho, avšak právě rizoto mezi ně opravdu patří. Je vhodné brát tyto rady na zřetel, mnohé kuchaře to jistě potěší.

Kategorie:

Magazín

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang