Kimchi ramen ve stylu Bone Daddies

PolévkySlané receptyZeleninové polévky

Listopadové události způsobily, že jsem na přechodnou dobu zpět u mé drahé maminky, která má bohužel nejhorší troubu světa. Pamatujete na ty panelákové plynové trouby, které se zapalují stylem – otevři, pusť plyn, hoď tam sirku a rychle uteč? Cokoliv do ní dám vyleze buď jako škvarek, nebo aspoň dost nevzhledně vyhlížející. A to je dost demotivující a proto vlastně nic nepeču. Nicméně sporák funguje bez chyby a tak jsem se rozhodla, že vás budu prostě zásobovat recepty, které nevyžadují žádné pečení.

K tomuhle receptu mě inspirovala má poslední návštěva Londýna, kde jsem byla 3 dny a dvakrát jsem prostě musela zajít na ramen do Bone Daddies. A jelikož každá návštěva prohlubuje moji závislost a tady u nás prostě takový ramen nikde nemají, jala jsem se pátrat po receptu.

A k mé nesmírné radosti jsem našla originální recept přímo od zakladatele Bone Daddies – Rosse Shonhana. Je to sice na jejich Tantanmen ramen, nicméně já použila základ a zbytek jsem doplnila o ingredience mého nejoblíbenějšího Kimchi ramenu, který si dávám pokaždé. 

TIP: Všemožné asijské nebo vietnamské pochutiny a přísady lze nakoupit v pražské tržnici Sapa, kterou provozují samotní Vietnamci už od přelomu nového tisíciletí.

Originální Rossův recept najdete zde, moje kimchi verze následuje níže. Musím ovšem bohužel konstatovat, že pro našince není příprava ramenu nic levného. Za celý nákup (ale včetně obřích misek, které prostě potřebujete) jsem dala okolo 1000 Kč.

Nicméně nějaké suroviny mi zbyly i na příště a taky věřím, že je to o tom vychytat kam pro co zajít. Což je druhá nepříjemná záležitost – bohužel mám ozkoušeno, že vždycky, když něco sháním, tak to nemají, a tak jsem si připadala jak Babica – když nemáte jarní cibulku, dejte tam mangold.

Co bude potřeba na 2 porce

Vejce

  • 2 vejce
  • 100 ml sojové omáčky
  • 100 ml vody
  • 5 g cukru

Bambus

  • 100 g nakládaného bambusu – nudličky
  • 50 ml sojové omáčky
  • 5 g cukru

Polévkový základ

  • 100 g sezamových semínek, které opražíte (bio potraviny)
  • 75 ml sojové omáčky
  • 50 g cukru
  • 50 g chilli oleje (SHINfood)
  • 20 g zázvoru
  • 125 g tahini – sezamové pasty (Tesco)

Dále

  • 700 ml vývaru – může být kuřecí domácí nebo instantní rybí
  • kimchi – podle chuti
  • jarní cibulku
  • čerstvé krevety (nebo i mražené, jenom je předtím nechte rozmrazit a chvilku je restujte, aby pustily vodu)
  • 1 hrnek hladké mouky na obalení (pokud náhodou máte doma pravou tempura směs, tak určitě použijte tu)
  • 1 vejce
  • 1 hrnek ledové vody
  • nudle – já použila soba, jelikož ramen nudle jsem nikde neobjevila
  • 1 předvařenou kukuřici

Postup

Vejce ponořte do vroucí vody a vařte přesně 6 minut. Poté dejte do dřezu a pusťte na ně studenou vodu, aby se zastavil proces vaření. Když jsou studená, oloupejte je. V menší misce smíchejte sojovku s vodou a cukrem a vejce dejte marinovat – alespoň na 3 hodiny, nebo přes noc.

Bambus dejte na pánev a restujte 3 minuty, potom zalijte sojovkou, posypte cukrem a restujte dokud se tekutina neodpaří. Uložte stranou. Do food processoru nebo mixéru dejte všechny suroviny na polévkový základ a mixujte na nejvyšší stupeň, dokud se vše nespojí v hladkou pastu.

Kukuřici ogrilujte na pánvi a potom seřízněte to žluté od kmenu. Krevety obalte v těstíčku z mouky, vejce a vody a osmažte ve vyšší vrstvě oleje.

Ohřejte vývar a přidejte do něj polovinu polévkového základu a šlehejte (klidně ručně) dokud se oboje nespojí v krémovou tekutinu. VAROVÁNÍ – pokud nemáte moc rádi ostré, přidávejte základ pomalu po lžičkách a ochutnávejte. Má to dost říz.

Nakrájejte si jarní cibulku na tenoučká kolečka, uvařte nudle podle návodu, vejce vyjměte z marinády, rozpulte na 2 poloviny a teď už můžete skládat.

Doprostřed misky dejte porci nudlí, zalijte vývarem (1 porce 350 ml), přidejte kimchi podle chuti (taky je ostré, tak pozor), bambus, jarní cibulku, krevety, kukuřici a navrch rozpůlené vejce. Servírujte s čínskými hůlkami a velkou hlubokou lžící.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang