Klasická polévka Minestrone

Zeleninové polévky

Zahřejte se touto vegetariánskou polévkou minestrone! Tento klasický recept na polévku minestrone je zdravý, snadno se připravuje a chutná neuvěřitelně. Pokud ji nedoplníte sýrem, je i veganská.

Příprava

  • Doba přípravy: 20 minut
  • Doba vaření: 45 minut
  • Celkový čas: 1 hodina a 5 minut

Ingredience

  • 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 2 středně velká žebra celeru, nakrájená
  • ¼ šálku rajčatového protlaku
  • 2 šálky nakrájené sezónní zeleniny (brambory, žlutá dýně, cuketa, fazolky nebo hrášek)
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 velká plechovka nakrájených rajčat i s tekutinou
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • 2 bobkové listy
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 šálek celozrnných těstovin, kolínka neb mušličky
  • 1 plechovka fazolí, propláchnutá a scezená, nebo 1 ½ šálku vařených fazolí
  • 2 šálky baby špenátu
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • čerstvě nastrouhaný parmezán na ozdobu (nepovinné)

Postup

Zahřejte 3 lžíce olivového oleje ve velkém hrnci na středním ohni. Jakmile se olej začne třpytit, přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, rajčatový protlak a špetku soli. Za častého míchání vařte, dokud zelenina nezměkne a cibule nezprůsvitní, asi 7 až 10 minut.

Přidejte sezónní zeleninu, česnek, oregano a tymián. Za častého míchání vařte asi 2 minuty, dokud se nerozvoní. Přilijte nakrájená rajčata a jejich šťávu, vývar a vodu. Přidejte sůl, bobkové listy a hojně dochuťte čerstvě mletým černým pepřem.

Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté hrnec částečně zakryjte pokličkou a nechte asi 1 cm mezeru pro únik páry. Podle potřeby snižte teplotu, aby se udržel mírný var.

Vařte 15 minut, poté sejměte pokličku a přidejte těstoviny, fazole a zeleninu. Pokračujte ve vaření v odkrytém hrnci po dobu 20 minut nebo dokud nejsou těstoviny uvařené al dente a zelenina nezměkne.

Odstavte hrnec z ohně a vyjměte bobkové listy. Vmíchejte citronovou šťávu a zbývající lžíci olivového oleje. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem, dokud se chutě opravdu neprojeví. Pokud chcete, ozdobte misky s polévkou strouhaným parmazánem.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang