Nejlepší recept na klasický roast beef

Hlavní jídlaHovězí masoMaso
roast-beef-recept

Dáváte si v restauraci rádi roast beef – u nás známý též jako rostbíf? Možná budete překvapeni jednoduchostí tohoto receptu, díky kterému si budete moci vynikající roast beef připravit i sami doma.

Příprava

  • Příprava: 8 minut
  • Vaření: 3 hodiny
  • Další: 2 hodiny
  • Celkem: 5 hodin 8 minut

Ingredience

  • 1,3 kg až 1,6 kg vykostěné hovězí zadní pečeně
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 8-10 stroužků česneku (3 až 4 stroužky nakrájené na poloviny nebo třetiny)
  • Sůl a pepř
  • Červené víno, voda nebo hovězí vývar
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup

  1. Hovězí maso by se mělo před pečením co nejvíce přiblížit pokojové teplotě, aby se rovnoměrněji propeklo. Z chladničky ho vyjměte nejméně 1 hodinu, nejlépe 2 hodiny před přípravou. Posypte ho ze všech stran solí a znovu ho zabalte.
  2. Předehřejte troubu na 190 °C. Přesuňte rošt do středu trouby a druhý rošt umístěte pod něj.
  3. Pečeni osušte papírovými utěrkami. Špičkou ostrého nože udělejte kolem pečeně 8 až 10 malých zářezů. Do každého řezu vložte plátek česneku.
  4. Pečeni potřete olivovým olejem. Posypte ji po celém obvodu solí a pepřem.
  5. Pečeni umístěte přímo na prostřední rošt trouby tukovou stranou nahoru a pod ni položte pekáč, aby se na roštu zachytávaly kapky.
  6. Pečeně se nejprve půl hodiny peče při 190 °C, aby zhnědla. Poté snižte teplotu na 107 °C. Pečeně by se měla péct ještě asi 1 a 1/2 až 2 a 1/2 hodiny.
  7. Když z pečeně začne odkapávat šťáva a na povrchu je hnědá, zkontrolujte vnitřní teplotu pečeně pomocí teploměru na maso. Pečeni vyjměte z trouby, když je vnitřní teplota pečeně 57 °C – 58 °C.
  8. Pečeni položte na prkénko a přikryjte ji alobalem, aby zůstala teplá. Před krájením ji nechte 20 až 30 minut odpočívat.
  9. Vyjměte pekáč se šťávou z trouby a postavte ji na sporák na střední teplotu.
  10. Přidejte trochu vody, červeného vína nebo hovězího vývaru. Rozpusťte lžíci kukuřičného škrobu v trošce vody a přidejte do pekáče. Během zahušťování omáčky rychle míchejte, aby se nevytvořily hrudky.
  11. Poté, co si pečeně trochu odpočine (a znovu nasaje šťávu), nakrájejte ji na tenké plátky a podávejte. Plátky přelijte omáčkou nebo je podávejte stranou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang