knedlicky-pot-stickers

Pot stickers jsou knedlíčky, které pravděpodobně vznikly v Číně. Obvykle se plní mletým vepřovým masem a zelím, ale zkuste je naplnit i jinými přísadami. Obvykle se smaží na pánvi a vaří v páře, aby náplň byla měkká a jemná a těsto knedlíčků křupavé.

Ingredience

Na náplň

  • 0,5 kg mletého vepřového masa
  • 4 stroužky mletého česneku
  • ½ hrnku jemně nasekané jarní cibulky
  • 3 lžíce velmi jemně mletého čerstvého zázvoru
  • 2-3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 špetka kajenského pepře
  • 1 a ½ hrnku jemně nakrájeného hlávkového zelí

Na těsto

  • 2 a ½ hrnku hladké mouky, plus podle potřeby
  • ¾ lžičky soli
  • 1 hrnek horké vody

Omáčka na namáčení

  • Omáčka na namáčení
  • ¼ hrnku rýžového octa
  • ¼ hrnku sójové omáčky

Postup

  1. Do mísy dejte mleté vepřové maso, jarní cibulku, česnek, zázvor, sójovou omáčku, sezamový olej a kajenský pepř. Přidejte nakrájené zelí a promíchejte vidličkou, dokud se důkladně nespojí.
  2. Lehce utlačte a přikryjte igelitem. Dejte do chladničky asi na hodinu.
  3. Do mísy dejte 2 1/2 hrnku mouky a sůl, pomalu přilévejte horkou vodu a míchejte dřevěnou lžící, dokud směs nevytvoří řídké těsto. Ruce si poprašte moukou a těsto přeneste na pracovní plochu.
  4. Hněťte těsto, dokud nebude hladké a pružné, asi 3 až 5 minut. Pokud se vám těsto zdá příliš lepivé, přisypte ještě trochu mouky, maximálně 1/2 hrnku, a pokračujte v hnětení.
  5. Těsto zabalte do fólie a nechte ho asi 30 minut odpočívat.
  6. Odpočaté těsto rozdělte na 4 stejné díly. Zatímco zpracováváte první díl, 3 díly přikryjte utěrkou.
  7. Vyválejte malý váleček o tloušťce asi 2-3 cm a rozdělte jej na 6 stejných dílů. Každý kus rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na tenký kruh o průměru asi 8 cm, abyste vytvořili základ knedlíčku.
  8. Postup opakujte se zbývajícími kousky těsta.
  9. Okraje těsta lehce navlhčete prstem. Do středu dejte malý kopeček mleté vepřové směsi. Přeložte obě strany a uprostřed je přitiskněte k sobě.
  10. Zbývající okraje přitiskněte k sobě a vytvořte „záhyby“ podél jedné strany. Poklepáním na pracovní plochu mírně zploštěte dno knedlíčku, vytvarujte mírný oblouk, aby stál na pánvi vzpřímeně.
  11. Přeneste na dobře pomoučený talíř. Postup opakujte se zbývajícím těstem a náplní.
  12. V malé misce smíchejte rýžový ocet a sójovou omáčku na omáčku.
  13. Na pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Do rozpáleného oleje vložte asi 6 nebo 7 tyčinek plochou stranou dolů. Smažte, dokud spodek nezíská zlatohnědou barvu, asi 2 minuty. Nalijte několik lžic vody a pánev rychle přikryjte, vařte v páře 3 minuty.
  14. Odkryjte pánev a snižte teplotu na střední. Pokračujte ve vaření, dokud se voda neodpaří a dno nezhnědne a začne být křupavé, 1 až 2 minuty. Přendejte je na teplou mísu.
  15. Postup opakujte se zbývajícími knedlíčky a podávejte s omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang