Mám pro vás velikonoční recept. A díky tomu, že jsem letos překonala sama sebe, si tuhle letošní krásku stihnete opravdu upéct na svátky včas! Malý zázrak, no ne? Pokud budete chtít samozřejmě. Což byste tedy měli, protože tahle roláda je ze všech rolád nejlepší a nejkrásnější. I když taková malinovo-vanilková a borůvkovo-šafránová jsou taky dost k nakousnutí.

Co bych vám o tomhle dezertu ještě napsala. Tedy kromě toho, že je nejlepší a nejkrásnější, což už jsem asi zmínila. Chutná doslova jako nebeská mana. Nebo takhle nějak si tu chuť představuju. Lehký kokosový piškot a nadýchaný smetanový krém s jemným dozvukem mučenky. Je to zkrátka naprostá slast. Ráda bych vám slíbila, že jí nebudete chtít sníst půlku na posezení, ale lhát se nemá!

Kokosovo-mučenková roláda

Ingredience:

Korpus: 

  • 5 vajec – bílky a žloutky oddělené 
  • špetka soli 
  • 125 g krupicového cukru 
  • 100 g hladké mouky 
  • 25 g kokosové mouky 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička kokosového rumu nebo likéru 

Mučenkový krém passion fruit curd: 

  • 3-4 plody mučenky (passion fruit) 
  • 4 žloutky 
  • 70 g krupicového cukru 
  • 70 g másla (nakrájeného na kostičky) 

Smetanový krém: 

  • 250 g mascarpone 
  • 200 g smetany ke šlehání 
  • 3 lžíce mučenkového krému passion fruit curd 
  • moučkový cukr 

Na ozdobení moučkový cukr a kokosové lupínky. 

Postup

Nejdříve připravte mučenkový krém. Klidně i den či dva předem. Mučenky rozpulte, vyškrábejte dužinu, krátce promixujte (abyste oddělili semínka, ale nerozbili je na příliš malé kousky) a propasírujte přes jemné síto. Měli byste získat zhruba 60-70 ml šťávy. Šťávu vlijte do rendlíku, přidejte žloutky, cukr a máslo.

Na mírném plameni za občasného míchání zahřívejte, dokud krém nezhoustne (můžete zahřívat i nad vodní parou). Nechte vychladnout. Mučenkový krém po vychladnutí zhoustne. Pokud ho chcete uchovat delší dobu, ještě horký ho nalijte do čisté vysterilizované sklenice. 

Troubu vyhřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku, kokosovou mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné síto a přimíchejte spolu s kokosovým likérem ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta ručně zapracujte sníh z bílků.

Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech (35x40cm) pečlivě vyložený papírem na pečení. Pečte 8-10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Mezitím namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ní vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte úplně vychladnout. 

Mascarpone vyšlehejte se smetanou do pevného krému. Po lžících zašlehejte mučenkový krém. Ochutnejte a v případě potřeby doslaďte moučkovým cukrem podle chuti. 

Rozrolujte roládu a připraveným krémem potřete 3/4 plochy. Nechte volný pruh kolem jedné z delších stran. Znovu roládu pevně zaviňte směrem od potřené delší strany k nepotřené. Nepotřený pruh těsta by měl po srolování být vespodu. Zarolujte do čisté utěrky nebo potravinářské fólie, utáhněte a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice. 

Zbylým smetanovým krémem naplňte cukrářský sáček s nasazenou zdobicí špičkou s ostrými malými zoubky a také ten uložte do lednice. Druhý cukrářský sáček s nasazenou zdobicí špičkou s malým kulatým otvorem naplňte dvěma lžícemi mučenkového krému. 

Roládu po vyndání z lednice vybalte z fólie, opatrně ji očistěte od zbytků vrchní slupičky těsta, které jste nestrhli utěrkou či fólií. Ozdobte oba druhy krému a plátky kokosu. Pokud chcete, poprašte ji moučkovým cukrem.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang