kolac-bakewell

Připravte si bakewellový koláč s malinami a mandlemi. Klasický anglický dezert podávejte se šlehačkou nebo teplým pudinkem.

Ingredience

  • 250 g hladké mouky plus další na válení
  • ¼ lžičky jemné mořské soli
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 140 g studeného másla nakrájeného na kostičky
  • 2 žloutky, rozšlehané
  • smetana nebo pudink, k podávání (nepovinné)

Na náplň:

  • 100 g osoleného másla, změklého
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 2 středně velká vejce, rozšlehaná
  • 3 lžíce malinového džemu
  • 50 g mandlových vloček
  • 80 g moučkového cukru

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C/180 °C s ventilátorem.
  2. Mouku spolu se solí a moučkovým cukrem dejte do kuchyňského robotu a připravte těsto. Přidejte máslo a krátce mixujte, dokud nezískáte strukturu jemné strouhanky.
  3. Smíchejte 4 lžíce studené vody s rozšlehanými vejci a vmíchejte je do směsi, poté rychle pulzujte, aby se spojily. Drobenku vyklopte na pracovní plochu, vytvarujte do tvaru puku, přikryjte a nechte 30 minut chladit.
  4. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na průměr asi 25 cm a na tloušťku mince. Těstem vyložte 20cm drážkovanou koláčovou formu a nechte těsto přesahovat.
  5. Pokryjte těsto pečícím papírem, dostatečně velkým, aby zakryl okraje, a několik fazolí na pečení, aby se zatížil (pokud nemáte fazole na pečení, použijte sušenou rýži nebo čočku).
  6. Pečte 15 minut, pak odstraňte papír a fazole a pečte dalších 7-10 minut nebo dokud není dno rovnoměrně propečené. Přečnívající těsto ořízněte zubatým nožem.
  7. Na náplň vyšlehejte máslo s cukrem, dokud se nespojí. Přidejte mleté mandle, mandlový extrakt a vejce a šlehejte další minutu.
  8. Těsto potřete marmeládou a navrch dejte mandlovou náplň. Posypte mandlovými vločkami a pečte 25-30 minut dozlatova a ztuha. Nechte vychladnout ve formě.
  9. Smíchejte moučkový cukr a 1-2 lžičky vody a posypte koláč. Nakrájejte na plátky a podávejte se šlehačkou nebo krémem, pokud máte rádi.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang