kolac-s-vanilkovym-kremem

Upečte si tento snadný a lahodný koláč s vanilkovým krémem a kopečkem šlehačky navrchu. Jistě si tuto chuť zamilujete.

Ingredience

Na korpus

  • 300 g hladké mouky plus další na válení
  • 36 g krystalového cukru
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 225 g másla, vychlazeného
  • 60 ml ledové vody
  • 1 vejce na vymazání
  • 1 lžíce smetany na vaječný krém

Na náplň

  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1/4 lžičky soli
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • 250 g krystalového cukru
  • 720 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 57 g másla

Na šlehačkovou polevu

  • 480 ml husté smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 210 °C.
  2. V kuchyňském robotu smíchejte mouku, cukr a sůl. Vyšlehejte dohromady. Nastrouhejte vychlazené máslo a pokapejte ledovou vodou. Promíchejte vidličkou.
  3. Vyválejte do tvaru koule. Zabalte do fólie a dejte na 30 minut do chladničky.
  4. Těsto rozválejte do koláčové formy, aniž byste ho natahovali. Přitlačte těsto do koláčové formy.
  5. Malým ostrým nožem nakrájejte těsto o 3 cm větší, než je velikost koláčové formy. Přehněte okraj pod sebe a zmačkejte ho prsty nebo hroty vidličky.
  6. Na koláč přidejte kolečko pergamenového papíru nařaseného na okraji. Nyní na papír přitiskněte alobal a přitlačte ho k okraji kůrky. Díky tomu se nebude koláčová kůrka během pečení zvedat.
  7. Pečte 15 minut při teplotě 210 °C, poté vyjměte alobal a korpus potřete směsí smetany a vejce. Formu obalte zvenčí alobalem, snižte teplotu a ještě asi 15 minut pečte, dokud nebude střed zlatavý.
  8. Připravte si krém. Nalijte mléko do hrnce, přidejte rozříznuté a vyškrábnuté vanilkové lusky a dejte na střední teplotu. Míchejte, aby se lusky v mléce promíchaly. Těsně před tím, než začne vřít, ho odstavte a nechte 10-15 minut stát.
  9. V míse ušlehejte dvě vejce a dva žloutky a dejte je stranou.
  10. Do středně velkého hrnce přidejte cukr, kukuřičný škrob a sůl. Smíchejte, pak přilijte mléko a znovu prošlehejte, aby nevznikly hrudky.
  11. Vařte na středním plameni dokud hmota nezhoustne, asi 5 minut. Jakmile směs zhoustne, snižte teplotu a pokračujte v míchání. Vařte dalších 6 minut a poté stáhněte z ohně.
  12. Za intenzivního šlehání pomalu přilévejte asi hrnek horké mléčné směsi k vejcím. Za stálého šlehání pak vraťte vaječnou směs do hrnce a vraťte na středně silný oheň a 2 minuty šlehejte nad ohněm.
  13. Poté směs přelijte do velké mísy, přidejte máslo a míchejte, dokud se celé máslo nerozpustí.
  14. Povrch zakryjte igelitem a zchlaďte, aby se teplota snížila na pokojovou a vychladlý krém dejte na korpus.
  15. Ušlehejte si smetanu s cukrem a vanilkou do husté šlehačky a ozdobte koláč před podáváním.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang