Koláč z křehkého těsta se žloutkovým krémem, malinami, ostružinami a drcenými sušenkami amaretti

DezertyKoláče a buchtyKrémy, polevy a náplněLikéry a vínaMagazínMoučníkySušenky

My se včera vrátili z jihu Čech, kde jsme strávili 4 pohodové dny plné dobrého jídla, pití a zábavy s přáteli, dětmi a pejsky! Za vším stál geniální nápad naší kamarádky, která žije v zahraničí a které sem jezdí dvakrát ročně navštívit rodinu a své blízké, že jí vlastně moc nebaví lítat od čerta k ďáblu a ráda by nás měla všechny pohromadě na jednom místě, kde by si nás mohla všechny pořádně užít. 

A tak nás nacpala do aut a dovezla do krásného penzionu ve vesničce Pístina a tam nás vypustila. A bylo to boží. Přivezla jsem si kupu zážitků, vyčištěnou hlavu a totálně rozmlácené tělo Tahle dovolená přišla přesně v pravou chvíli. Poslední týdny byli emocionálně velmi vyčerpávající a tak jsem potřebovala úplně „vypnout“ a odříznout se od všech starostí. Moje zubožené tělo se trochu bránilo náporu všemožných aktivit, ale moje duše vytrvale jásala.

Ráno jsem připravovala snídaně pro všechny, pak jsme s dětmi dováděli na trampolíně (díky příjemné bolesti jsem zjistila, že i já vlastním mezižeberní svaly, což jsem považovala za vysoce nepravděpodobné), plavali v bazénu, společně jedli obědy a večeře, snažili se neúnavným házením tenisáku utahat Kurt Russell teriéra Kikinku, trhali třešně, zaplétali copy na duhové hřívě Princezny Cadence, opékali špekáčky na ohni, hráli všemožné hry, povídali si, smáli se až do zemdlení a vůbec prostě trávili čas pospolu.

Dokonce jsem poprvé v životě jela na koni! To byl pro mě obrovský zážitek, protože jsem musela překonat svou celoživotní fóbii. Všechno mě to neuvěřitelně nabilo pozitivní energií a hlavně se mi díky tomu všemu (a především všem) podařilo vyhnat z hlavy všechny negativní zážitky posledních týdnů a zapomenout na všechny nepříjemnosti týkající se výpovědi, kolem které se mé myšlenky toulaly už několik měsíců a kterou jsem za velmi bouřlivých okolností konečně dala před 14 dny.

A musím říct, že nic nepomůže na utrápenou duši víc, než pobyt s přáteli, procházky v přírodě a vůbec všeobecné blbnutí! A když jsme se toulali polními cestami a já tam viděla zrající maliny a záplavu nezralých ostružin, hned jsem věděla, že musím upéct malinovo-ostružinový koláč.

Je sice fakt, že jsem si pro ovoce musela zajít na trh, ale to vůbec nevadí. Až ho vytáhnete z trouby a ucítíte tu vůni a až nakonec ochutnáte, tak pochopíte, že i jídlo může odplavit všechny starosti. A taky, že i léto může mít konkrétní vůni a chuť!

Koláč z křehkého těsta se žloutkovým krémem, malinami, ostružinami a drcenými sušenkami amaretti

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g studeného másla
  • 2 lžíce studené vody

Náplň:

  • 100 g malin
  • 100 g ostružin
  • 200 ml zakysané smetany
  • 4 žloutky
  • 150 g krupicového cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžička Amaretta (lze vynechat)

Na ozdobu drcené sušenky amaretti.

Postup

Troubu předehřejte na 180°C. Mouku, sůl a máslo vložte do mixéru a krátce promixujte, aby vznikla jakási drobenka. Samozřejmě můžete drobenku vypracovat ručně, ale pracujte co nejrychleji, aby se máslo příliš nezahřálo. Poté přidejte vodu a opět krátce promixujte. Těsto vyndejte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vypracujte kouli.

Těsto si podsypte moukou, a poté ho vyválejte do kulatého plátu silného asi 2 – 3 mm. Plát přeneste pomocí válečku do koláčové formy a urovnejte ho. Odstraňte přečnívající okraje, a pokud se vám někde porušilo, zacelte díry zbytky těsta. Dno propíchejte vidličkou a zatěžte pečícím papírem s fazolemi a pečte 20 minut „naslepo“. 

Mezitím, co se peče korpus, připravte náplň. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte zakysanou smetanu, mouku a Amaretto. Ostružiny a maliny opláchněte a nechte odkapat. 

Z korpusu sejměte zátěž, nasypte na něj ovoce a to zalijte krémem. Dejte péct na dalších 25 minut dozlatova. 

Koláč vyndejte z trouby, posypte drcenými sušenkami a nechte vychladnout. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang