Recept na koláč z listového těsta s kuřecím masem

Kuřecí masoMasoSlané koláčeSlané recepty
kolac-z-listoveho-testa-s-kurecim-masem

Recept na pohodlné jídlo z listového těsta. Je snadný na přípravu a přináší duši uspokojující chuť.

Ingredience

  • 1 balení (500 g) mraženého listového těsta, rozmražené
  • 900 g kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na kousky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 4 lžíce másla
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička mletého čerstvého tymiánu nebo 1/4 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička mleté čerstvé šalvěje nebo 1/4 lžičky utřené šalvěje
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1 šálek plus 1 lžíce smetany
  • 2 šálky mražené zeleninové směsi (asi 280 g)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 velký vaječný žloutek

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte každý plát těsta na obdélník. Jeden plát nakrájejte příčně na šest proužků a zbývající plát nakrájejte podélně na pět proužků. Na plechu těsně propleťte proužky tak, aby vznikla mřížka.
  3. Kuře promíchejte s 1/2 lžičky soli a pepře. Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci másla na středně vysoké teplotě; kuře opékejte 5-7 minut, dokud nezhnědne. Vyjměte ho z pánve.
  4. V téže pánvi rozehřejte na středně vysoké teplotě zbývající máslo. Osmahněte cibuli do měkka, 5-7 minut. Vmíchejte česnek a bylinky a vařte 1 minutu. Vmíchejte mouku, dokud se nespojí.
  5. Vařte a míchejte 1 minutu. Postupně vmíchejte vývar a 1 šálek smetany. Za stálého míchání přiveďte k varu, vařte a míchejte do zhoustnutí, asi 2 minuty.
  6. Vmíchejte zeleninu, citronovou šťávu, kuře a zbývající sůl a pepř; znovu přiveďte k varu.
  7. Přeneste do vymaštěné podlouhlé zapékací mísy. Navrch položte mřížku a ořízněte ji tak, aby se do ní vešla.
  8. Žloutek a zbývající smetanu ušlehejte, těsto potřete štětcem. Pečte odkryté, dokud náplň nevybublá a těsto není zlatohnědé, 45-55 minut. Pokud těsto začne příliš tmavnout, přikryjte ho volně alobalem.
  9. Před podáváním nechte 15 minut stát.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang