testo-na-kolac

Tento recept na koláčové těsto z másla se pokaždé upeče do křupava. Je ideální pro všechny koláče.

Ingredience

  • 1 a ¼ šálku hladké mouky
  • ¼ lžičky soli
  • ½ šálku másla, nakrájené na kostičky a následně vychlazené
  • ¼ šálku ledové vody nebo podle potřeby

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Vychlazené máslo nakrájené na kostičky vmíchejte do směsi pomocí mixéru na těsto, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku.
  2. Přidávejte po 1 lžíci studené vody a míchejte stěrkou nebo rukama, dokud se těsto nespojí; možná budete potřebovat méně než 1/4 šálku vody.
  3. Těsto vytvarujte do tvaru kotouče, zabalte do igelitu a uložte do chladničky na nejméně 4 hodiny nebo přes noc.
  4. Vychlazené těsto položte na bohatě pomoučněný povrch a vyválejte ho na kruh, přičemž podle potřeby přidejte na vál více mouky. Těsto opatrně rozválejte na vále a poté rozložte na koláčovou mísu.
  5. Těsto rovnoměrně vtlačte na dno a boky koláčové mísy. Přebytečné těsto ořízněte a okraje olemujte.
  6. Koláč naplňte oblíbenými surovinami a upečte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang