Recept na nejlepší konzervovanou salsu

Omáčky a dipyZavařeninyZeleninové zavařeniny
konzervovaná salsa

Tento recept na konzervování salsy skvěle využije čerstvá zahradní rajčata a papriky. Vyzkoušejte si konzervování salsy podle tohoto receptu, který vám vystačí na celou zimu.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 35 minut
  • Přídavný čas: 12 hodin 35 minut
  • Celkem: 13 hodin 35 minut

Ingredience

  • 30 středně velkých rajčat, oloupaných a nakrájených na kousky
  • 10 šálků nakrájené cibule
  • 2 šálky octa
  • 2 plechovky rajčatového protlaku
  • ½ šálku bílého cukru nebo více podle chuti
  • 2 středně velké zelené papriky, nakrájené na kousky
  • 2 střední červené papriky, nakrájené na kousky
  • 4 banánové papriky, nakrájené na kousky
  • 10 stroužků česneku, nasekaných
  • 8 lžiček soli na nakládání
  • 2 lžičky mletého černého pepře
  • ½ svazku čerstvého koriandru, nasekaného

Postup

  1. Ve velkém hrnci na mírném ohni smíchejte rajčata, cibuli, ocet, rajčatový protlak, cukr, papriku, banánovou papriku, česnek, mořicí sůl a černý pepř.
  2. Přiveďte je k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou a vařte 30 minut.
  3. Mezitím zkontrolujte 17 půllitrových zavařovacích sklenic, zda nejsou prasklé a zda v nich není rezavý kroužek, a všechny vadné sklenice vyhoďte.
  4. Ponořte je do vroucí vody, dokud nebude salsa hotová.
  5. Nová nepoužitá víčka a kroužky omyjte v teplé mýdlové vodě.
  6. Odstavte z ohně a vmíchejte koriandr.
  7. Salsy plňte do horkých sterilizovaných sklenic až do výše 0,7 cm od horního okraje.
  8. Čistým nožem nebo tenkou špachtlí přejeďte po vnitřku sklenic, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.
  9. Otřete okraje navlhčenou papírovou utěrkou, abyste odstranili případné zbytky.
  10. Zavřete je víčky a pevně je zašroubujte.
  11. Na dno velkého hrnce umístěte stojan a do poloviny jej naplňte vodou. Přiveďte ji k varu.
  12. Pomocí držáku spouštějte sklenice do vroucí vody; mezi jednotlivými sklenicemi nechte 5 cm prostoru.
  13. Přilijte další vroucí vodu, aby byly sklenice zakryté alespoň 2,5 cm.
  14. Přiveďte k varu, přikryjte a zpracovávejte 35 minut.
  15. Vyjměte sklenice z hrnce a položte je na dřevěnou nebo látkou pokrytou plochu, přičemž mezi jednotlivými sklenicemi musí zůstat několik centimetrů místa.
  16. Nechte 12 až 24 hodin odpočívat.
  17. Stiskněte střed každého víčka prstem, aby se víčko nepohnulo nahoru ani dolů.
  18. Skladujte v chladném a tmavém prostoru.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang