pern25c325adkov25c325bd2bkouzeln25c325bd2bkol25c325a125c4258d2b252812529-6971812

Byla jsem přesvědčená o tom, že tenhle víkend už se pustím do pečení cukroví, ale znáte to. Člověk míní. Pak přijde nečekaná inspirace a nakonec je všechno úplně jinak. No dobře, tak přiznávám, že jsem se taky konečně pořádně podívala na kalendář a zjistila, že 1. adventní neděle je až příští týden a kdo by pekl cukroví před adventem?

Samozřejmě vtipkuju, vím, že třeba na takové perníčky je právě teď ideální doba, ale ty já nepeču, daleko raději je totiž ujídám na návštěvách (spolu s vosími hnízdy). Sice tedy pro vás zatím nemám žádné nové cukroví, ale zato mám pro vás perníkový koláč! A není jen tak obyčejný! Je totiž kouzelný! Fakt. A taky je samozřejmě skrznaskrz vánoční a to se počítá. 

Mimochodem, znáte už kouzelný koláč? Tak tohle budeme muset spolu hezky rychle napravit! Jeho název totiž opravdu nelže. On skutečně JE kouzelný. A taky neskutečně jednoduchý, rychle připravený a v základní verzi velmi nenáročný na suroviny i vybavení.

V čem tedy spočívá to jeho jedinečné kouzlo? Připravíte těsto, nalijete ho do formy, dáte péct (asi jako každý obyčejný zcela nemagický koláč), ale z trouby nevytáhnete homogenní buchtu, nýbrž neodolatelný třívrstvý dezert. Těsto se v troubě samovolně rozdělí na piškot, tuhý pudink a krémový pudink. Hotové čáry! 

Ale nebyla bych to já, kdybych si vystačila se základní verzí. To se asi ani nedalo čekat. Protože mi v koláči chyběl nějaký křupavý element, vylepšila jsem ho nalámanými pekanovými ořechy. A také jsem přidala korpus z kořeněných sušenek a k vanilce přimíchala trochu zmíněného perníkového koření a muškátového oříšku, protože všudypřítomná vánoční nálada zcela nevyhnutelně dolehla i na mě, a přestože ještě nepeču cukroví, tak pokud něco nevoní skořicí, vanilkou nebo perníčky, tak o tom zkrátka nechci ani slyšet.

Což mi připomíná, že musím co nejdříve uvařit karamelový sirup na perníkové latte. Protože ani obyčejné kafe bez kapky svátečního aroma mi v tuhle dobu prostě vůbec nechutná Vánoce jsou zkrátka opravdu tady.

Kouzelný perníkový koláč s pekanovými ořechy 

Ingredience: 

máslo na vymazání formy 

Korpus: 

  • 125 g vánočních kořeněných sušenek (Speculatius, Speculaas, mimo období Vánoc bych použila Lotus), nadrcených najemno 
  • 40 g másla, rozpuštěného 
  • 50 g pekanových ořechů, nalámaných 

Náplň: 

  • 4 vejce o pokojové teplotě, bílky a žloutky oddělené 
  • špetka soli 
  • 150 g krupicového cukru 
  • 125 g másla, rozpuštěného
  • 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
  • 1-2 lžičky perníkového koření 
  • špetka muškátového oříška 
  • 115 g hladké mouky, prosáté přes jemné síto 
  • 500 ml mléka, vlažného 

K podávání: 

  • pekanové ořechy 
  • moučkový cukr (nemusí být) 
  • jadérka granátového jablka (nemusí být) 
  • ušlehaná smetana nebo zakysaná smetana (nemusí být) 

Postup

Troubu vyhřejte na 160°C a kulatou formu o průměru 22 cm nebo hranatou formu o rozměrech 20×20 cm vymažte máslem (viz poznámka). 

Sušenky nasypte na dno formy a upěchujte lžící nebo dnem skleničky. Rovnoměrně je pokapejte máslem (nemusíte ho nutně spotřebovat všechno, zkrátka jím pokapejte sušenky tak, aby bylo všude – záleží na formě, kterou zvolíte) a posypte nalámanými ořechy. 

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a odložte stranou. Žloutky a cukr vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Poté ke žloutkům přidejte vanilku, perníkového koření, muškátový oříšek a máslo a pečlivě zašlehejte. Pro jistotu odškrábněte stěrkou ode dna usazené těsto. Přisypte mouku a opět zašlehejte.

Za neustálého šlehání pomalu přilévejte mléko. Pokračujte ve šlehání, dokud se směs dokonale nespojí. Nakonec opatrně ručně zapracujte sníh s bílků. Lépe vám to půjde, pokud budete sníh přidávat po třetinách. Výsledné těsto bude velmi řídké, skoro jako palačinkové. 

Nalijte těsto na připravený sušenkový korpus a pečte 45-60 minut dozlatova. Pokud je potřeba, přikryjte koláč během pečení alobalem – povrch už nebude dále zlátnout, ale uvnitř se krásně dopeče. Propečení ověřte opatrným zatřesením formou, koláč by neměl být příliš třaslavý jako třeba cheesecake, povrch bude piškotový a střed by měl připomínat pudink. 

Nechte koláč vychladnout ve formě. Po vychladnutí ho kolem dokola obkrojte nožem, formu přiklopte talířem a koláč na něj vyklopte. Bude tedy „hlavou dolů“. Poté použijte druhý talíř a obraťte ho správnou stranou nahoru. Nakrájejte na klínky. Můžete ho posypat moučkovým cukrem, ale podle mého názoru je sladký akorát. Podávat ho můžete s kopečkem ušlehané neoslazené smetany či zakysané smetany a šťavnatými jadérky granátového jablíčka. 

Poznámka: 

  • Těsto je opravdu velmi řídké, takže bezpodmínečně volte formu s pevným dnem. Určitě nepoužívejte dortovou s otvíracím ráfkem nebo koláčovou s volným dnem. Stačila by sebemenší štěrbinka a všechno těsto pak budete škrábat z trouby. Já třeba použila kulatou formu z varného skla, protože čtvercovou nemám. 
  • Pokud chcete vyzkoušet základní verzi kouzelného koláče, vynechte sušenkový korpus, pekanové ořechy, perníkové koření a muškátový oříšek.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang