Recept na krémovou květákovou polévku

Krémové polévkyPolévkyVegetariánskéZeleninové polévky

Tento recept na květákovou polévku je nejlepší. Díky pečenému květáku má úžasnou chuť a trochu másla (místo smetany) jí dodá luxusní krémovou chuť. Naprosto tedy uspokojí vaši touhu po teplé krémové polévce. Navíc je bezlepková, takže je vhodná pro zvláštní dietu.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 55 minut
  • Celkem: 70 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 velká hlava květáku (asi 2 kg) nakrájená na růžičky o velikosti sousta
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • mořská sůl
  • 1 středně velká červená cibule nakrájená nadrobno
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky, pažitky nebo zelené cibulky na ozdobu

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 220 °C. V případě potřeby vyložíme velký plech s okrajem pečícím papírem, aby se lépe čistil.
  2. Květák na plechu promícháme se 2 lžícemi olivového oleje, dokud nebude lehce a rovnoměrně obalený. Uspořádáme květák do jedné vrstvy a lehce jej posypeme solí. Pečeme 25-35 minut, dokud květák nezměkne a nezkaramelizuje na okrajích, v polovině pečení ho promícháme.
  3. Jakmile je květák téměř upečený, zahřejeme v polévkovém hrnci na středním plameni zbývající 1 lžíci olivového oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidáme cibuli a 1/4 lžičky soli. Za občasného míchání vaříme 5-7 minut, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní.
  4. Přidáme česnek a za stálého míchání vaříme asi 30 sekund, dokud se česnek nerozvoní, poté přidáme vývar.
  5. Na ozdobu si vyhradíme 4 nejhezčí růžičky pečeného květáku. Zbývající květák přendáme do hrnce. Zvýšíme teplotu na středně vysokou a přivedeme směs k varu, poté teplotu podle potřeby snížíme, aby se udržovala v mírném varu. Za občasného míchání vaříme 20 minut, aby se chutě spojily.
  6. Jakmile je polévka uvařená, odstavíme hrnec z ohně a necháme polévku několik minut chladnout. Poté horkou polévku opatrně přelijeme do mixéru, v případě potřeby po částech. Polévku neplňte až za hranici maximálního naplnění, jinak by mohla přetéct.
  7. Přidáme máslo a rozmixujeme do hladka. Přidáme citrónovou šťávu a muškátový oříšek a znovu rozmixujeme. Podle chuti dosolíme. Můžeme přidat i více citrónové šťávy, aby polévka měla větší šmrnc.
  8. Jednotlivé misky polévku ozdobíme 1 růžičkou pečeného květáku a posypeme nasekanou petrželkou, pažitkou nebo zelenou cibulkou. Tato polévka vydrží dobře přikrytá v lednici asi 4 dny nebo několik měsíců v mrazáku.

Tipy

Veganská varianta: Místo másla použijte kešu oříšky. Namočte 1/4 šálku kešu oříšků na 4 hodiny, poté je slijte a propláchněte. Kešu oříšky přidejte v momentě, kdybyste přidávali máslo.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang