Recept na krémovou květákovou polévku

Krémové polévkyPolévkyVegetariánskéZeleninové polévky

Tento recept na květákovou polévku je nejlepší. Díky pečenému květáku má úžasnou chuť a trochu másla (místo smetany) jí dodá luxusní krémovou chuť. Naprosto tedy uspokojí vaši touhu po teplé krémové polévce. Navíc je bezlepková, takže je vhodná pro zvláštní dietu. Vyzkoušejte jako alternativu zeleninovou polévku s květákem.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 55 minut
  • Celkem: 70 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 1 velká hlava květáku (asi 2 kg) nakrájená na růžičky o velikosti sousta
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • mořská sůl
  • 1 středně velká červená cibule nakrájená nadrobno
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lžíce nesoleného másla
  • 1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky, pažitky nebo zelené cibulky na ozdobu

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 220 °C. V případě potřeby vyložíme velký plech s okrajem pečícím papírem, aby se lépe čistil.
  2. Květák na plechu promícháme se 2 lžícemi olivového oleje, dokud nebude lehce a rovnoměrně obalený. Uspořádáme květák do jedné vrstvy a lehce jej posypeme solí. Pečeme 25-35 minut, dokud květák nezměkne a nezkaramelizuje na okrajích, v polovině pečení ho promícháme.
  3. Jakmile je květák téměř upečený, zahřejeme v polévkovém hrnci na středním plameni zbývající 1 lžíci olivového oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidáme cibuli a 1/4 lžičky soli. Za občasného míchání vaříme 5-7 minut, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní.
  4. Přidáme česnek a za stálého míchání vaříme asi 30 sekund, dokud se česnek nerozvoní, poté přidáme vývar.
  5. Na ozdobu si vyhradíme 4 nejhezčí růžičky pečeného květáku. Zbývající květák přendáme do hrnce. Zvýšíme teplotu na středně vysokou a přivedeme směs k varu, poté teplotu podle potřeby snížíme, aby se udržovala v mírném varu. Za občasného míchání vaříme 20 minut, aby se chutě spojily.
  6. Jakmile je polévka uvařená, odstavíme hrnec z ohně a necháme polévku několik minut chladnout. Poté horkou polévku opatrně přelijeme do mixéru, v případě potřeby po částech. Polévku neplňte až za hranici maximálního naplnění, jinak by mohla přetéct.
  7. Přidáme máslo a rozmixujeme do hladka. Přidáme citrónovou šťávu a muškátový oříšek a znovu rozmixujeme. Podle chuti dosolíme. Můžeme přidat i více citrónové šťávy, aby polévka měla větší šmrnc.
  8. Jednotlivé misky polévku ozdobíme 1 růžičkou pečeného květáku a posypeme nasekanou petrželkou, pažitkou nebo zelenou cibulkou. Tato polévka vydrží dobře přikrytá v lednici asi 4 dny nebo několik měsíců v mrazáku.

Tipy

Veganská varianta: Místo másla použijte kešu oříšky. Namočte 1/4 šálku kešu oříšků na 4 hodiny, poté je slijte a propláchněte. Kešu oříšky přidejte v momentě, kdybyste přidávali máslo.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang