kremovy-citronovy-kolac

Neuvěřitelně krémový citronový koláč je jako limetkový koláč s citronovou příchutí a opečenou mandlovou krustou. Tento osvěžující moučník připravený ze 7 jednoduchých ingrediencí oceníte za jeho snadnost a jednoduchost. Lahodně chladivý a krémový citronový koláč je dokonalý letní dezert.

Ingredience

Mandlová krusta s grahamovými sušenkami:

  • 11 (asi 160 g) grahamových sušenek
  • 60 g solených mandlí
  • 25 g krystalového cukru
  • 70 g másla, rozpuštěného

Náplň a poleva:

  • 2 plechovky (400 g) plnotučného slazeného kondenzovaného mléka
  • 180 ml čerstvé citronové šťávy (asi 4 citrony)
  • 4 velké žloutky

Na ozdobu:

  • citronová kůra
  • plátky citronu
  • mandle
  • šlehačka nebo pusinková poleva

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. V kuchyňském robotu rozemelte grahamové sušenky a mandle na drobky. Několik větších kousků ořechů je v pořádku.
  3. Nasypte je do středně velké mísy a vmíchejte cukr. Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se nespojí. Směs bude hustá, hrubá a písčitá. Velké kousky se snažte rozdrtit/rozbít.
  4. Směs nasypte do nevymazané koláčové formy. Středním tlakem rukou vklepejte drobky na dno a po stranách tak, aby vznikla kompaktní kůrka.
  5. Neutlačujte je silou, protože by se tím kůrka stala příliš tvrdou. Prostě jen poklepávejte, dokud se směs nepřestane drobit.
  6. Tipy: Můžete použít malou odměrku s plochým dnem, která pomůže přitlačit spodní kůrku a vyhladit povrch, ale ne příliš silně.
  7. Lžičkou přejeďte po spodním „rohu“, kde se stýkají okraje a dno, abyste pomohli vytvořit zaoblenou kůrku – zabráníte tak rozpadu kůrky.
  8. Kůrku předpečte 8 minut. Vyjměte z trouby a nechte troubu zapnutou.
  9. Vyšlehejte slazené kondenzované mléko, citronovou šťávu a žloutky. Nalijte do teplého korpusu.
  10. Koláč pečte 19-21. Chcete, aby byl koláč z větší části ztuhlý.
  11. Vyjměte koláč z trouby a nechte jej zcela vychladnout na mřížce. Po vychladnutí koláč přikryjte a před podáváním jej nechte alespoň 1 hodinu (a maximálně 3 dny) chladit.
  12. Podle potřeby ozdobte. Zbytky uchovávejte v chladničce až 1 týden.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang