krevety s těstovinami recept

Těstoviny mohou většinu jídel zlepšit, to je jisté. Přidáním křehkých, rychle uvařených krevet do hrnce špaget získáte nejen spoustu lahodných bílkovin, ale také se díky nim budete cítit při večeři po náročném dni o něco lépe.

Existuje spoustu úprav tohoto klasického italsko-amerického jídla. Česnekové, máslové a citronové krevety s těstovinami al dente? To je těžko překonatelná kombinace stejně jako nestárnoucí klasika v podobě rajčatové omáčky na špagety.

Příprava krevet je nesmírně jednoduchá a rychle se připravují, takže nemusíte ovládat kulinářské umění na vysoké úrovni a i tak si snadno připravíte skvělé mořské plody. Jednou z nejjednodušších úprav jsou smažené krevety nebo krevety na pánvi.

Je zde pro vás také spoustu dalších kombinací krevet a těstovin, které dalece přesahují samotné krevety. Vyzkoušejte různé druhy těstovin (linguine, farfalle, tagliatelle) s krevetami, nebo si připravte těstovinový salát s krevetami. Špagety s krevetami en papillote nebo klasické jemné bramborové gnocchi s krevetami budou možná tím nejchutnějším pokrmen, který si připravíte.

Krevety s těstovinami – recept

Exotický oběd či večeře s italským nádechem. Středomořská kuchyně al dente potěší nejednoho správného gurmána. Tyto linguine s krevetami máte hotové za pár minut.

Ingredience na linguine s krevetami

  • 500 g těstovin linguine
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje plus další na pokapání
  • 2 šalotky nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 400 g krevet, oloupaných a zbavených jadérek
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1/4 šálku jemně nasekaných petrželových listů

Postup na linguine s krevetami

  1. Na těstoviny dejte na sporák vařit velký hrnec vody. Když se začne vařit voda, přidejte do hrnce několik lžic soli a těstoviny.
  2. Promíchejte, aby se těstoviny oddělily a přikryjte. Když se voda opět začne vařit, vařte asi 6 až 8 minut nebo dokud nejsou těstoviny zcela hotové. Těstoviny slijte.
  3. Mezitím na velké pánvi rozpusťte 2 lžíce másla ve 2 lžících olivového oleje na středně vysoké teplotě.
  4. Smažte šalotku, česnek, dokud šalotka nezprůsvitní, asi 3 až 4 minuty.
  5. Krevety osolte a opepřete, přidejte je na pánev a smažte, dokud nezrůžoví, asi 2 až 3 minuty.
  6. Krevety vyjměte z pánve a dejte je stranou a udržujte je teplé. Přidejte víno a citronovou šťávu a přiveďte k varu.
  7. Přidejte 2 lžíce másla a 2 lžíce oleje. Když se máslo rozpustí, vraťte krevety do pánve spolu s petrželkou a uvařenými těstovinami. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  8. Pokapejte ještě trochou olivového oleje a ihned krevety s těstovinami podávejte.
pastawithshrimpsparsleyandchillipeppersonaplate
Exotický oběd či večeře s italským nádechem.

Těstoviny s krevetami a smetanou – recept

Krevety na pánvi vařené s těstovinami ve smetanové česnekové omáčce se sušenými rajčaty. Tento recept na krémové krevetové těstoviny – snadná, rychlá a chutná večeře.

Okořeněné krevety se opečou na pánvi a pak se hodí do krémové česnekové omáčky se sušenými rajčaty a těstovinami farfalle.

Na přípravu tohoto receptu na krémové těstoviny s krevetami vám bude stačit asi 30 minut. Je výživný, velmi snadný na přípravu a plný chuti.

Ingredience na těstoviny s krevetami a smetanou

  • 240 g těstovin farfalle (nebo jiných domácích těstovin)
  • 450 g krevet, oloupaných a zbavených jadérek
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 1/4 lžičky soli a černého pepře
  • 120 g nakrájených sušených rajčat, zbavených oleje – 2 lžíce oleje si nechte stranou
  • 240 ml polotučné smetany (nebo smetany ke šlehání)
  • 60 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 šálek strouhané mozzarelly (nebo parmazánu)
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 1 lžička drcených semínek fenyklu, nepovinně
  • 1/4 lžičky červených chilli papriček vloček
  • 1/8 lžičky papriky
  • 1/2 šálku rezervované vody z uvařených těstovin (nebo více)
  • 1 lžíce strouhaného parmazánu na ozdobu

Postup na těstoviny s krevetami a smetanou

  1. Uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Ponechte si trochu vody z uvařených těstovin, těstoviny slijte a uschovejte na později.
  2. Mezitím posypte krevety cibulovým práškem v mělkém talíři.
  3. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte 2 lžíce rezervovaného oleje. Přidejte krevety v jedné vrstvě a smažte je z každé strany asi 1 minutu, dokud krevety nezrůžoví nebo nezískají zlatohnědou barvu z obou stran, během smažení krevety osolte. Krevety vyjměte na talíř.
  4. Na stejnou pánev přidejte sušená rajčata a prolisovaný česnek. Sušená rajčata smažte na oleji, který zbyl z krevet, na středním plameni za stálého míchání 1 minutu, dokud česnek nezačne vonět.
  5. Do pánve přidejte vývar a smetanu a přiveďte k varu. Přidejte rozdrobenou mozzarellu a pokračujte ve vaření omáčky na mírném ohni za stálého míchání, dokud se všechen sýr nerozpustí a nevznikne krémová omáčka.
  6. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte malé množství polotučného mléka nebo vyhrazené vody z uvařených těstovin.
  7. Přidejte sušenou bazalku, drcená semena fenyklu, drcené vločky červené papriky, papriku a dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.
  8. Do omáčky přidejte uvařené těstoviny a na mírném ohni je opatrně prohřejte. Vmíchejte uvařené krevety. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte malé množství polotučného mléka nebo vyhrazené vody z uvařených těstovin. Vše nechte několik minut vařit na mírném ohni, aby se chutě propojily.
  9. Podle chuti ozdobte nastrouhaným parmazánem a těstoviny s krevetami a smetanou ihned podávejte. Dobrou chuť.
italianpastafettuccineinacreamysaucewithshrimpon
Recept na krémové krevetové těstoviny – snadná, rychlá a chutná večeře.

Tagliatelle s krevetami – recept

Těstoviny tagliatelle s jednoduchou sladkou rajčatovou omáčkou a krevetami vytvoří krémové těstoviny s mořskými plody. Tato krásná kombinace sladkých rajčat, smetany a krevet funguje skvěle i s jinými druhy těstovin.

Ingredience na tagliatelle s krevetami

  • 8 švestkových rajčat
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • extra panenský olivový olej
  • 300 g malých oloupaných krevet nebo garnátů
  • 1 stroužek česneku, oloupaný a jemně nasekaný
  • 1 citron, kůra a šťáva
  • 2 panáky Vecchia Romana nebo koňaku
  • 140 ml smetany
  • 400 g čerstvých nebo sušených těstovin
  • 1 velká hrst čerstvé petrželky, nahrubo nasekané

Postup na tagliatelle s krevetami

  1. Tagliatelle se hodí ke krémovým, máslovým nebo lehkým omáčkám na bázi rajčat a mořským plodům.
  2. Rajčata blanšírujte a oloupejte, pak je rozpulte a nakrájejte na malé kousky.
  3. Dejte ohřát hrnec s osolenou vodou na těstoviny.
  4. Na druhou pánev dejte pár kapek olivového oleje a pár minut na něm smažte krevety, česnek, citronovou kůru a rajčata. Přidejte alkohol a nechte ho vzplanout, pokud chcete. (Plamen by měl zhasnout asi po 30 sekundách, takže se nebojte!)
  5. Přidejte smetanu, nechte ještě pár minut mírně vařit a poté pánev stáhněte z ohně. Omáčku pečlivě dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  6. Do vroucí vody vložte těstoviny – čerstvým stačí 3 minuty, sušené je třeba vařit podle návodu na obalu.
  7. Když jsou těstoviny uvařené, slijte je v cedníku a poté je v pánvi, ve které se vařily, promíchejte s petrželkou. Zkontrolujte dochucení a poté je rozdělte na talíře s omáčkou navrchu.
  8. Tagliatelle s krevetami ihned podávejte a řekněte hostům, aby těstoviny v miskách často promíchávali, aby zůstaly vlhké.

TIPY:

  • Rozdrťte trochu ricotty nebo sýra feta – oba tyto sýry mají příjemnou strukturu, ke krevetám se velmi dobře hodí a skvěle vypadají.
  • Na tento pokrm můžete použít konzervovaná rajčata, ale nezískáte takovou svěžest a lehkost jako z čerstvých rajčat.
Příprava krevet je nesmírně jednoduchá a rychle se připravují.

Těstovinový salát s krevetami – recept

Rychlý a snadný letní salát, krevetový těstovinový salát, který se rychle připraví. Je to dokonalý doplněk ke grilování, podávejte ho spolu s grilovaným kuřetem a ledovou limonádou (i když ve skutečnosti může být jídlem sám o sobě).

Ingredience na těstovinový salát s krevetami

  • 225 g těstovin
  • 4 řapíky celeru nakrájené nadrobno (cca 110 g)
  • ½ červené nebo zelené papriky nakrájené na kostičky, bez semínek (cca 85 g)
  • ¼ malé cibule nakrájené na kostičky (cca 105 g)
  • 2 šálky malých salátových krevet vařených (cca 260 g)

Na dresink:

  • 230 g majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžičky bílého destilovaného octa
  • 1 a ½ lžičky krystalového cukru
  • ¾ lžičky celerového semínka
  • ¼ lžičky mleté hořčice
  • ¼ lžičky soli plus další podle chuti
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Postup na těstovinový salát s krevetami

  1. Uvařte těstoviny al-dente podle návodu na obalu. Sceďte je, propláchněte pod studenou vodou, znovu sceďte a přendejte do velké mísy.
  2. Přidejte celer, papriku, cibuli a krevety a promíchejte.
  3. V samostatné misce vyšlehejte ingredience na dresink (majonézu, zakysanou smetanu, ocet, cukr, celerové semínko, mletou hořčici, sůl a černý pepř). Vyzkoušejte chuť a podle potřeby přidejte sůl nebo pepř.
  4. Zálivku nalijte na směs těstovin a dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nepotáhnou zálivkou.
  5. Těstovinový salát s krevetami přikryjte a před podáváním uložte do chladničky alespoň na hodinu (nejlépe přes noc), aby se chuť plně rozvinula. Před podáváním vždy promíchejte.
italianpastasaladwithricottaandrucola
Krevetový těstovinový salát je dokonalý doplněk ke grilování.

Špagety s krevetami en Papillote – recept

„En papillote“ je technika, při níž se pokrm vloží do složeného sáčku (nejčastěji z pečícího papíru) a poté se upeče. Pokrm se pak podává v balíčku a drama, které nastává při jeho rozbalování a nasávání všech aromatických látek, je nesmírně zábavné.

Zatímco tento způsob přípravy je oblíbeným a překvapivě snadným způsobem, jak do ryb dostat spoustu chuti, u těstovin není tak běžný.

Když špagety al dente v podstatě spaříte v troubě společně s omáčkou a čerstvými mořskými plody, těstoviny se naplní chutí. Vyzkoušejte to a uvidíte.

Ingredience na špagety s krevetami

  • Sůl
  • 340 g špaget
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2,5 šálku omáčky marinara
  • 2 lžíce tučné smetany
  • 2 lžíce suchého bílého vína, například sauvignon blanc
  • 16 velkých krevet
  • 225 g lososa, bez kůže a nakrájeného na kousky
  • 16 škeblí
  • Červené pepřové vločky, nasekaná čerstvá petržel a strouhaný parmazán, na podávání
pestopastawithjumboshrimpandpestosauceextravirgin
Když špagety al dente v podstatě spaříte v troubě společně s omáčkou a čerstvými mořskými plody, těstoviny se naplní chutí.

Postup na špagety s krevetami

  1. Předehřejte troubu na 210 °C. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Vařte špagety, dokud nebudou mírně žvýkací, asi 8 minut. Slijte vodu.
  2. Vraťte hrnec na střední teplotu, přidejte olej a česnek a za stálého míchání vařte, dokud nezačnou zlátnout. Přidejte marinaru, smetanu a víno; promíchejte. Přiveďte k varu a vmíchejte špagety. Odstavte z ohně.
  3. Čtvrtinu špagetové směsi položte doprostřed velkého listu pečícího papíru. Navrch dejte po čtvrtině krevet, škeblí a lososa. Balíček uzavřete a přeneste na vyložený plech. Postup opakujte s dalšími 3 kusy papíru a zbývající špagetovou směsí, krevetami, mušlemi a lososem.
  4. Pečte 20 minut, dokud nejsou mořské plody propečené a škeble otevřené. Balíček opatrně otevřete. Posypte vločkami červené papriky, petrželkou, parmezánem a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang