Podzim nemám moc ráda, nicméně jedna věc nebo spíš jedno jídlo mě utěšuje. A tím je dýňová polévka! Každý rok, když začne padat listí tuto polévku vařím. A ne jednou. Ale hned několikrát do měsíce. Je totiž skvělá a vždy na ni mám největší chuť zrovna když je pochmurno.

Bohužel se ale stává, že když nějaké jídlo jíte častěji, velmi rychle se jej přejíte. A tak se snažím vymýšlet nové a nové recepty a alternativy, aby pro mě tato skvostná záležitost byla stále překvapující. Tentokrát jsem tedy vyzkoušela kombinace dýně a jablek.

Na 4 – 5 porcí budete potřebovat:

Pečení dýně

  • 600 g dýně Hokkaido
  • 200 g oloupaného zeleného jablka
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 4 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Dýni rozkrojte napůl, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na kousky.
  3. Jablko zbavte jadřince a také jej nakrájejte na kousky.
  4. Pokrájenou dýni a jablko dejte do zapékací mísy.
  5. Česnek zbavte slupky a nakrájejte na kousky, přidejte jej do zapékací mísy.
  6. Vše zalijte olivovým olejem.
  7. Přidejte sůl, opepřete dýni i jablko a přiložte snítky rozmarýnu.
  8. Nyní dejte zapékací mísu do trouby a pečte 30 minut.

Základ

1 střední cibule
30 g másla
1 polévková lžíce olivového oleje
900 ml zeleninového vývaru
1 dcl bílého vína

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Máslo s olivovým olejem rozehřejte a orestujte cibuli dozlatova.
  3. Přilijte víno, které nechte odpařit.
  4. Do hrnce nyní přidejte upečenou dýni s jablky a přilijte vývar
  5. Na mírném plameni nechte 10 minut probublat.
  6. Obsah hrnce přelijte do mixovací nádoby od robota a rozmixujte vše dohladka. Já používám robota KMM 060 od značky Kenwood.
  7. Podle chuti přisolte či přidejte pepř.

Karamelizované jablko a ořechy

30 g másla
2 kávové lžičky třtinového cukru
200 g oloupaného zeleného jablka
2 hrsti vlašských ořechů

Postup:

  1. Jablko nakrájejte na tenké plátky
  2. Ořechy nasekejte nadrobno.
  3. V pánvi rozehřejte máslo.
  4. Přidejte třtinový cukr, který nechejte na mírném plameni rozpustit.
  5. Nyní přidejte plátky jablka a posekané ořechy a nechte vše zkaramelizovat.

Podávejte tak, že krém nalijte naběračkou do talíře na hladinu opatrně položte plátky jablek a ořechy.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang