churros-2

Připravte si křupavé chutné churros s výjimečnou domácí čokoládovou omáčkou.

Příprava

  • Celková doba přípravy: 1 hodina

Ingredience na churros

  • 50 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky z nového sáčku (nezbytná pro absorpci tekutiny)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 litr slunečnicového oleje
  • několik kousků chleba

Ingredience na omáčku

  • 200 g hořké čokolády
  • 100 ml dvojité smetany
  • 100 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce zlatého sirupu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu, pokud máte k dispozici

Ingredience na skořicový cukr

  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžičky skořice

Postup

  1. Odměřte 300 ml vroucí vody do džbánu a přidejte rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Do velké mísy prosejete mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Uprostřed udělejte jamku a nalijte do ní obsah džbánu a velmi rychle do mouky dřevěnou lžící zašlehejte mouku. Během přípravy omáčky nechte 10-15 minut odpočívat.
  2. Všechny ingredience na omáčku dejte do pánve a za občasného míchání je opatrně rozpusťte, dokud nevznikne hladká lesklá omáčka. Uchovávejte v teple na mírném ohni.
  3. Velký hluboký hrnec naplňte do jedné třetiny olejem. Olej zahřívejte, dokud kostka chleba nezhnědne za 45 sekund až 1 minutu. Přikryjte plech pečicím papírem a smíchejte moučkový cukr a skořici.
  4. Na zdobicí sáček nasaďte hvězdicovou trysku – vhodná je šířka 1,5-2 cm. Naplňte jej odpočinutým těstem a poté vyfoukněte 2-3 proužky přímo do formy, přičemž každý proužek těsta odstřihněte kuchyňskými nůžkami.
  5. Jakmile jsou churros křupavé a zlatohnědé, vyjměte je z oleje a nechte okapat na plechu vyloženém kuchyňským papírem. Pokračujte v pečení zbytku těsta a hotové churros posypejte skořicovým cukrem a podávejte s čokoládovou omáčkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang