Křupavé smažené kalamáry s česnekovou pastou aïoli – recept

KalamáryMořské plodyOmáčky a dipyPředkrmySlané receptySnacky
  • Příprava: 10 min.
  • Vaření: 10 min.
  • Celkem: 20 minut
  • Náročnost: mírně pokročilí
  • Porce: 4-6 porcí

Ingredience

  • 500 g olihní, trubic a chapadel, očištěných
  • rostlinný olej na smažení
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g kukuřičné mouky
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • špetka kajenského pepře

Ingredience na česnekovou pastu aïoli

  • 150 g majonézy
  • 1 velký stroužek česneku, jemně nastrouhaný
  • špetka šafránu
  • ½ citronu, odšťavněného

Postup

  • KROK 1 – Z chobotnice odřízněte chapadla a vložte je do mísy. Chobotnice nakrájejte na zhruba 1 cm silná kolečka a přidejte je do mísy. Ve velké těžké pánvi na mírném ohni rozehřejte olej, aby nebyl plný více než do dvou třetin.
  • KROK 2 – Na aïoli smíchejte v malé misce majonézu, česnek, šafrán a citronovou šťávu. Odstavte.
  • KROK 3 – Chobotnice smíchejte s moukou, kukuřičnou moukou, práškem do pečiva, kajenským pepřem a ½ lžičky soli. Když olej na teploměru dosáhne 170°C nebo když do něj vhodíte kostku chleba a během 30 sekund zezlátne, smažte chobotnice po dávkách 2 minuty nebo dokud lehce nezezlátnou a nezkřehnou. Odložte je na tác vyložený kuchyňským papírem. Smažené chobotnice podávejte s aïoli na namáčení.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang