Kurz vaření české kuchyně s Chefparade

Magazín

Na kurzu Chefparade bylo 10 účastníků plus šéfkuchař Honza Hajný. V plánu byla česká kuchyně, konkrétně:

  • zelňačka s klobásou,
  • krkovice na karamelizované cibuli se špekovým knedlíkem,
  • svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem,
  • jablečný štrůdl.

Ačkoli to jsou pokrmy, které bývají v mnoha domácnostech běžné, na kurzu si lze vždy osvojit jiný postup a vylepšit si tak své kuchařské dovednosti.

Vaření jídel

Nejdřív se krájela zelenina do základu na svíčkovou. Honza si dával dost pozor, aby každému vtloukl do hlavy, co znamená „na rozpálenou pánev“ a že cibulka se má restovat pořádně (a dlouho). Ukázal, jak prošpikovat maso slaninou a svázat ho.

Vařilo se skupinově, takže každý si něco nakrájel, zasunul jeden, dva špalíčky slaniny a bylo. Pak se přešlo k vepřovému.

Z nějakého záhadného důvodu se podařilo v 11 lidech spálit zelňačku. Asi problém kolektivní zodpovědnosti. Na chuti to bylo lehce znát, ale i přesto bylo zřejmé, že tahle zelňačka má něco do sebe.

Zelňačka byla bez brambor a s klobásou. S neuvěřitelně pálivou klobásou, polévka byla hodně ostrá (ale výborná). Také se přidávaly sušené švestky – dělá se to tak na Slovensku.

Honza Hajný je specialista na slavnostní tabule, vyřezávání z ovoce a zeleniny, tvarování marcipánu. Nikde nevaří, je na volné noze a, jak se při zelňačce zmínil, věnuje se foodstylingu.

Předvést ukázkový talíř se mu kupodivu se moc nechtělo, ale nakonec i pro snítku tymiánu doběhl, aby krkovici doladil. Omáčky obecně moc prostoru k tomu, aby to vypadalo kdovíjak nádherně nedávají, ale pořád s tím jde udělat něco lepšího, než obyčejný „placatý talíř“. Stejná hra proběhla ještě u svíčkové a štrůdlu.

Štrůdl. Tady trochu zklamání. Nepřipravovalo se těsto, tím pádem na tom nic moc nebylo. Ten už se naštěstí nepřipálil a byl výborný.

A jaká byla česká kuchyně s Chefparade a Honzou

Čtyři hodiny velmi slušné zábavy, všichni spolukuchaři byli fajn, Honza se ke všemu stavěl ochotně.

Trochu chybělo dotažení jídel do detailů. Jednak to ukázkové naložení jídla na talíř by mělo být úplně automatickou součástí – to jak jídlo na talíři vypadá je přece důležité. Jednak by se mohly dělat třeba brusinky ke svíčkové nebo nějaké vylepšení štrůdlu.

Lepší by bylo jeden ten hlavní chod oželet, aby byl prostor na tohle. Nicméně i tak to bylo fajn.

Kategorie:

Magazín

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang