Lahodné omáčky ke grilování s kamarády

Omáčky a dipy

Při grilování jsou velmi důležité omáčky, které dodají jídlu tu správnou chuť a rozmanitost. 

Zde jsou 3 různé druhy omáček.

Recept 1: Omáčka z grilovaného lilku

Táto omáčka má jemně pálivý nádech, obsahuje zeleninu (dokonce i grilovanou), takže se hodí k masu či zelenině, a také k čerstvě upečenému chlebu či pečivu.

Ingredience

  • 2 ks lilků
  • 100 ml natural tofu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 zelená čili paprička
  • 1 ČL čerstvé petrželky, nasekané najemno
  • olivový olej

Postup

  • Lilky překrojíme na půlky a v osolené vodě je vaříme cca 10 minut.
  • Když jsou lilky uvařené (ani měkké a ani tvrdé), grilujeme je do měkka a následně je oloupeme.
  • Spolu s ostatnými ingrediencemi je vložíme do mixéru a rozmixujeme na krém.
  • Takto připravenou pomazánku podávame nejlépe vychlazenou.

Recept 2: Oblíbená rajčatová omáčka

Tato omáčka je symbolem tradičně zkombinovaných ingrediencí, které se výborně hodí hlavně k masu. Na své si asi přijdou spíše pánové.

Ingredience

  • 2 šálky uvařených rajčat, rozmixovaných v mixéru
  • 1/2 šálky jablečného octa
  • 5 PL medu
  • 1/2 PL mletého černého koření
  • 1/2 PL najemno nasekané cibule
  • 1/2 PL plnotučné hořčice
  • 1 PL šťávy z citronu
  • 1 PL worčesterové omáčky

Postup

  • Všechny ingredience dáme do mixéru, dobře rozmixujeme a podávame v kombinaci s masem nebo opečenými bramborami.

Recept 3: Omáčka z avokáda a bylinek

Podobně jako první varianta, i omáčka z avokáda a bylinek je vhodná k masu, zelenině a také ke grilovaným rybám.

Ingredience

  • 2 1/2 zralého avokáda
  • 1/4 šálku čerstvého kopru
  • 1 1/2 PL čerstvé petrželky
  • 1 PL čerstvé bazalky
  • 2 PL olivového oleje
  • 3 ČL citronové šťávy
  • 1/2 šálku studené vody
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli

Postup

  • Oloupaná avokáda vložíme do mixéru, přidáme kopr, petrželku, bazalku, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a sů a rozmixujeme
  • Během mixování přidávame vodu podle požadované hustoty
  • Podávame vychlazenou

Kategorie:

Omáčky a dipy

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang