Languedoc-Roussillon

Víno

Languedoc-Roussillon je největší vinařskou oblastí světa. Rozprostírá se od Rhony k hranicím se Španělskem, je pětkrát rozlehlejší než celá vinařská oblast Austrálie. Její zeměpisná i geologická různorodost se projevuje zejména v široké diverzitě místních terroirs. Od břidličnatých sadů v Banyuls po písčité vinice v Golf du Lion, které je vidět z pláže.

Během krize vinařství v sedmdesátých letech dvacátého století byly místní vinice zcela přebudovány a průměrné odrůdy byly nahrazeny ušlechtilými. O třicet let později začal kraj mohutně exportovat na mezinárodní trh a jeho příběh se stal dalším příběhem úspěchů francouzského vinařství.

Podnebí

Kraj Languedoc-Roussillon, rozlehlý přírodní amfiteátr ležící mezi Francouzským středohořím a Středozemním mořem, využívá všech výhod svého středomořského podnebí, přímo stvořeného k pěstování hroznů. Pod tmavě modrou oblohou se zde spojují všechny podmínky nutné pro výrobu vynikajícího vína. Suché, větrné zimy, déšť na jaře a po sklizni na podzim a v neposlední řadě maximum slunce.

Silné větry mistrál a tramontana se zde střídavě prohánějí krajinou, vysušují vinice a snižují tím riziko nákaz. Podnebí na pobřeží produkuje bujná, aromatická vína kulaté chuti. Vinice na kopcích u úpatí Francouzského středohoří pěstují vína silnější, více strukturovaná, nabízející příjemná překvapení. Na okraji regionu poblíž Carcassonne je podnebí ovlivňováno také vlivy z Atlantského oceánu.

Život a kultura

Bylo to zde, kde Římané založili první vinice v dobách, kdy kraj patřil k provincii Narbonnaise. Ta byla přímo spojena s Římem cestou Via Domitia. Spousta odkazů z těchto dob zde přetrvala, včetně amfiteátru v Arles či Maison Carrée v Nîmes.

Ve městě Montpellier pro změnu zanechal největší stopy středověk. Za zmínku stojí zejména impozantní gotický střed města a slavná lékařská univerzita.

Dále na jihu v Perpignan již lze cítit španělské vlivy. Mluví se zde katalánsky, rybáři nosí domů ančovičky a místní obyvatelé mají ohnivého ducha. Za posledních třicet let se místním pracovitým vinařům podařilo zvednout kvalitu místních produktů ze stolních vín na AOC certifikované delikatesy.

Krajina

Mezi městy Nîmes, Perpignan a Carcassonne zde existuje mnoho rozdílných terroirs. Jílovo-vápencové terasy a břidličnaté masivy okolí města Roussillon sousedí s pobřežními terasami v místech, kde se Pyreneje setkávají se Středozemním mořem.

Rozličné typy půd, plné kulatých říčních kamenů a vápence, dávají vznikat mnoha různým vínům s širokou paletou vůní – i v rámci jedné značky. Obecně se dá říci, že usazeninové písky a vápencové půdy se nacházejí na pobřeží, zatímco břidlicovité půdy v hornatých částech kraje.

Kategorie:

Víno

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang