Lehký salát s grilovaným uzeným tofu

Saláty

Na jaře obvykle opět začleňujeme do našich jídelníčků saláty. Snadno se však může stát, že nás rychle omrzí. Experimentujte proto s jejich chutí a ingrediencemi. Lehký salát s uzeným tofu a medvědím česnekem je příjemnou zeleninovou změnou.

Ingredience

  • 1 svazek bílého chřestu
  • 1 balení uzené tofu
  • 2 ks jarní cibulky
  • 4 ks mrkve (karotky)
  • Himálajská sůl
  • Čerstvě mletý pepř podle chuti
  • Hrst mandlových lupínků
  • Domácí pesto z medvědího česneku 
  • olivový olej
  • šťáva z citronu

Postup

  • Chřest očistíme, odkrojíme asi 2 cm spodní strany stonky, které jsou zdřevnatělé, oloupeme a blanšírujeme dvě až tři minuty ve vroucí vodě s trochou soli a kapkou citronové šťávy. Chřest překrojíme na polovinu.
  • Mezitím si připravíme mrkev. Očistíme ji a škrabkou na brambory nebo na zeleninu oškrábeme tenké podlouhlé pruhy které omastíme kapkou olivového oleje a smícháme s nasekanou jarní cibulkou a dochutíme pepřem.
  • Tofu vyjmeme z obalu, zlehka utřeme do papírové utěrky a posolíme podle chuti. Nakrájíme na menší části a na olivovém oleji opečeme na grilovací pánvi. Tofu dáme stranou a na pánvi asi 2 minuty z každé strany grilujeme osolený a okořeněný chřest tak, abychom vytvořili krásnou mřížku na povrchu.
  • Následně opečeme dozlatova mandlové lupínky.
  • Podáváme vše spolu a v závěru dochutíme pestem z medvědího česneku.

Kategorie:

Saláty

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang