letn25c325ad2btartaletky2b252822529-9466838

Zase jsem to letos málem všechno prošvihla. Jahody, třešně, maliny, borůvky, meruňky, rybíz. Na(ne)štěstí jsem v tom letos částečně nevinně, protože je všechno nějak posunuté, urychlené a zmatené. Zmatek je obvykle stav, ve kterém se cítím jako ryba ve vodě, poněvadž jsem jeho zhmotněnou podstatou, ale letos mě to sezonní vyšinutí z osy ještě víc zmátlo. A to už vážně zavání průšvihem. Jen si to představte – zmatený zmatek.

Nakonec se mi ale jakousi šťastnou hrou osudu sešly na stole jahody, maliny, třešně i borůvky. Dokonce dvojí borůvky – české od maminky i velké modré kuličky těch kanadských. Tmavě fialová droboť ihned a bez odkladů putovala do kynutých knedlíků. V tomhle případě zkrátka není čas ztrácet čas. Ani není o čem přemýšlet. Borůvkové knedlíky = léto.

A zbytek? Zbytek jsem stihla skoro okamžitě zlikvidovat jen tak. Moje letní obsese jogurty s čerstvým ovocem a granolou z pánve k snídani, svačině a klidně i večeři (a klidně i k obědu, když už jsme u toho) je totiž opět tady a nevypadá to, že by se chtěla zase v dohledné době uložit ke spánku. Zarazila jsem se ale právě včas, abych ještě stihla připravit tyhle neodolatelné letní tartaletky

Nebudu lhát. Není to asi nikterak přehnaně objevný recept. Je to zkrátka moje nejoblíbenější křehké máslové těsto plné hedvábně krémové náplně, kterou jsem připravila smícháním citronového krému ovoněného rozmarýnem s mým milovaným mascarpone.

Navrch už jen pořádný kopec nadýchané šlehačky, hrst křupavých pusinek a tolik čerstvého ovoce, kolik se tam jen vejde. Tenhle recept možná není objevný, ale už při první lžičce zapomenete na starosti a trápení i okolní svět a čas se na chvíli naprosto zastaví. Tak moc jsou dobré.

Letní tartaletky

Ingredience (na 4 tartaletky o průměru 12 cm)

Sladké máslové těsto Pâte Sucrée: 

  • 150 g másla o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky 
  • 95 g moučkového cukru (prosátého přes jemné sítko) 
  • 30 g mandlové mouly nebo jemně mletých mandlí 
  • 1 špetka soli 
  • 1/4 vanilkového lusku 
  • 1 vejce 
  • 250 g hladké mouky (prosáté přes jemné sítko) 

Pusinky: 

  • 2 bílky 
  • 125 g krupicového cukru 

Citronový krém Lemon curd s tymiánem: 

  • 4 žloutky 
  • 70 g krupicového cukru 
  • 70 ml citronové šťávy 
  • jemně strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu 
  • 70 g másla 
  • 2-3 snítky tymiánu nebo citronového tymiánu (lze vynechat)

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g citronového krému Lemon curd s rozmarýnem
  • moučkový cukr podle chuti

Na dokončení:

  • 500 ml smetany ke šlehání (33-40% tuku)
  • jahody, maliny, borůvky (kanadské či české), třešně, ostružiny, rybíz, angrešt, klínky meruněk (zkrátka cokoli máte rádi a máte to po ruce)…
  • jedlé kvítky na ozdobu (heřmánek, sedmikrásky…)

Postup

Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte dokud nebude hladké a nadýchané. Poté přidejte cukr, mandlovou mouku a sůl. Rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj semínka a přidejte je do těsta. Nakonec přidejte vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli.

Těsto rozdělte na poloviny, zabalte je do fólie. Jednu uložte do mrazáku na příště (nezapomeňte si někam poznačit, o jaké těsto se jedná a kdy jste ho připravili) a druhou polovinu nechte alespoň 4 hodiny chladit v lednici. 

Připravte pusinky. Troubu předehřejte na 100°C. Plech s nižším okrajem vyložte papírem na pečení. Mísu (nejlépe od robotu) s bílky a krupicovým cukrem nahřívejte nad vodní parou a vytrvale ručně šlehejte metlou. Když se cukr v bílcích zcela rozpustí, sejměte místu z vodní lázně a došlehejte sníh pomocí robotu.

Šlehejte na střední výkon asi 6 – 8 minut. Sníh musí zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky. V podstatě by měl mít strukturu klasické pěny na holení. Sněhem naplňte sáček se zdobicím nástavcem (já zvolila svůj nejoblíbenější s drobnými zoubky) a na pečící papír stříkejte špičky sněhu.

Nechte takto připravené pusinky sušit v troubě 2 hodiny. Poté je nechte dokonale vychladnout. Pusinek bude daleko víc, než budete potřebovat. Z menšího množství se ale nepřipravují dobře, proto je lepší jich udělat více a ze zbytku připravit třeba dokonalý pohár Eton mess! Nebudete litovat! 

Připravte citronový krém Lemon curd s tymiánem. Všechny ingredience (žloutky, cukr, citronovou šťávu a kůru, máslo i větvičky tymiánu) vložte do rendlíku a na mírném plameni míchejte do zhoustnutí (můžete zahřívat i nad vodní parou). Vyjměte tymiánové větvičky a nechte krém vychladnout. Po vychladnutí krásně ztuhne. Uložte do lednice. 

Připravte korpusy. Vychlazené těsto propracujte (pokud je moc tvrdé, chvilku počkejte) a vyválejte na plát o tloušťce 4 mm. Rozváleným těstem vyložte 4 tartaletkové formičky o průměru 12 cm. Urovnejte, vtlačte do všech prohlubní a přesahující okraje odkrojte nožem. Dno propíchejte vidličkou a takto připravené korpusy uložte na 30 minut do lednice.

Mezitím zahřejte troubu na 180°C. Korpusy vyložte papírem na pečení a zatěžte keramickými kuličkami na pečení nebo obyčejnými suchými fazolemi nebo cizrnou, aby se během pečení nevyboulily. Zatížené pečte 15 minut. Pak zátěž odstraňte a pečte dozlatova, bude to trvat už jen pár minut. Nechte dokonale vychladnout.  

Připravte náplň. Mascarpone vyšlehejte s citronovým krémem dohladka a vzniklou náplň rozdělte mezi upečené korpusy. Pokud nechcete tartaletky ihned servírovat, uložte je do lednice. Pár hodin odležení jim dokonce prospěje.

Šlehačku vyšlehejte dotuha, navršte ji na tartaletky a ozdobte podle fantazie letním ovocem, pusinkami a jedlými kvítky.

Poznámky:

Tyhle tartaletky můžete péct celé léto (koneckonců máte v mrazáku těsto) a pokaždé použít jinou náplň a jiné ovoce. Citronový krém nemusíte ochucovat bylinkami nebo můžete zvolit jiné (rozmarýn, mátu, levanduli…) či ho zaměnit za mučenkový krém passion fruit curd nebo pomerančový krém orange curd.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang