S příchodem jara, sluníčka a vyšších teplot přestávám mít automaticky chuť na teplá jídla a stále častěji hledám lehké nevařené alternativy hlavních jídel. Mezi naše nejoblíbenější patří rozhodně jarní závitky z rýžového papíru. Vždy je plním velkým množstvím čerstvé zeleniny, miluju totiž jak jsou potom křupavé.

Aby nás ale jídlo zasytilo a dodalo nám potřebné živiny, je potřeba přidat do závitků taky nějakou bílkovinu. Já mám nejraději avokádo, hummus nebo uzené tofu, které jsem zvolila i při přípravě tohoto receptu.  Jak určitě všichni víte, závitky se nejčastěji plní také trhaným masem nebo krevetami. Maso mi teď vůbec nechybí, ale přesto mi v závitcích občas chybí taková ta „masitá“ struktura.  A právě tu skvěle nahradíte restovanou hlívou ústřičnou.

K závitkům samozřejmě nesmí chybět dobrá omáčka. Klasika je arašídová, na kterou nedám dopustit, ale dnes jsem neměla arašídové máslo a tak jsem zvolila pikantní omáčku se zázvorem, která je minimálně stejně tak skvělá.

Ingredience

Připravíme si:

  • 12 ks rýžového papíru
  • 1/3 ledového salátu
  • 3 menší mrkve
  • 1 salátová okurka
  • 2 jarní cibulky
  • 100 g uzeného tofu
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1/2 lžičky kayenského pepře
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • špetka soli

Na omáčku

  • 3 lžíce omáčky tamari
  • 2 lžíce sojové omáčky kikoman
  • 5 lžic vody
  • 1/2 lžičky strouhaného zázvoru
  • 1/2 malý stroužek česneku
  • 1 malá nasekaná chilli paprička
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • šťáva z 1/2 limetky

A jak dál?

Když už je zmíněný ledový salát, zde tip na recept na ledový salát.

Postup přípravy

Když připravuji závitky, vždycky si nekrájím všechny ingredience na jeden talíř, abych už pak mohla závitky jen kompletovat. Začneme tedy přípravou hlívy ústřičné. Na pánvi rozehřejeme olej, vhodíme hlívu natrhanou na větší kusy, posypeme kayenským pepřem a uzenou a paprikou a cca 5 minut restujeme, dokud hlíva nezezlátne a nezměkne. Takto připravenou už jí jen nakrájím na menší kousky, aby se dobře balila do závitků.

Jako další krok je příprava zeleniny. Mrkev oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Okurku, jarní cibulku a ledový salát nakrájíme na tenké nudličky. Jako poslední stejným způsobem připravíme i uzené tofu.

Teď už máme vše nachystané a můžeme se pustit do balení našich závitků. Do pánve nebo širokého hlubokého talíře nalijeme vodu a rýžový papír v ní krátce z každé strany namočíme. Necháme okapat, položíme na pracovní plochu a začneme plnit. Do středu papíru postupně skládáme řadu z ingrediencí. Já začínám salátem, vedle položím okurku, tofu a jarní cibulku. Jako další vrstvu přidám nastrouhanou mrkev a hlívu. Množství si musíte vychytat sami, aby se vám závitky dobře balily.

Přehneme boční strany do středu na směs zeleniny, potom přehneme i delší stranu papíru, kterou máme u sebe přes naši náplň a opatrně ji jakoby zasunujeme a postupně utahujeme a rolujeme. Chce to cvik, ale uvidíme, že po pár kouscích už to půjde samo.

K závitkům mám moc ráda sladko pálivou omáčku. Všechny ingredience naházíme do malé zavařovací skleničky a důkladně protřepeme.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang