Lokše plněné tofu a červeným zelím

Bramborová jídla

Lokše se dají připravit jednoduše a zároveň sklidí úspěch při každém stolování. Zde je varianta s marinovaným tofu a zdravým červeným zelím.

Ingredience

  • 700 g brambor
  • 250 g špaldové mouky
  • 1 lžička soli
  • 50 g másla

Ingredience na marinádu

  • 250 ml olivového oleje
  • mletý kmín
  • čtyřbarevný pepř
  • 1 větvička tymiánu
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 kusy tofu natural

Ingredience na zelí

  • 1 hlávka červeného zelí
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • sůl
  • kmín
  • mletý pepř

Postup

  • Brambory uvaříme, protlačíme (jako na kaši), přidáme mouku, sůl a zpracujeme na tuhé těsto.
  • Z kousků těsta vyválíme placičky a pečeme na horké pánvi z obou stran.
  • Nakonec rozpustíme máslo, kterým lokše potřeme.
  • Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na rozpáleném oleji. Dosypeme cukr, necháme zkaramelizovat a stále mícháme.
  • Přisypeme zelí, přidáme kmín a pepř. Mírně podlijeme vodou a necháme přikryté 15 minut dusit.
  • Pak odkryjeme a na mírném plameni necháme odpařit přebytečnou vodu. Dochutíme octem.
  • Tofu překrojíme na užší plátky a marinujeme v marinádě alespoň 8 hodin.
  • Následně grilujeme na 180 stupních asi 15 minut.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang