Hodně často prohlížím některé české food blogy a koukám se na jejich recepty. Osobně mám moc ráda Kitchenette, ačkoliv někdy jsou na mě její recepty složitější. Ty si pak většinou zjednoduším. Ale úplně nejradši mám její fotky. Jsou pro mě prostě uměleckým dílem a moc ráda se na ně koukám.

Když jsem zjistila, že se Markéta rozhodla věnovat své recepty i lidem, kteří mají nějaké stravovací omezení, velmi mne to potěšilo. No a tyto makové lívanečky jsou prostě fakt super. Já si teda recept ještě trochu přizpůsobila, protože se snažím nekopírovat recepty, ale pouze se inspirovat. Pokud tedy milujete mák, rozhodně si tyto lívanečky udělejte.

Na 4 porce budete potřebovat:

Lívanečky

  • 250 g rostlinného mléka, já zvolila sójové
  • 2 menší zralé banány
  • 80 g mletého máku
  • 180 g pohankové mouky
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 2 kávové lžičky vanilkového cukru s pravou vanilkou
  • šťáva z půlky citrónu
  • kokosový olej

K podávání lívanečků:
Omáčka z lesního ovoce

  • 230 g mraženého lesního ovoce
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • trocha vody na podlití ovoce

Postup přípravy – lívanečky:

  1. Banán rozmixujte a pyré přendejte do střední mísy.
  2. Do mísy přidejte taky všechny ostatní ingredience kromě oleje a důkladně promíchejte, aby vzniklo celistvé a trochu tekuté těsto.
  3. Na pánvi rozehřejte kokosový olej a lívanečky smažte z obou stran na středním plameni.

Postup přípravy – omáčka:

  1. Do rendlíku nasypte mražené ovoce a podlijte jej trochou vody, aby se v rendlíku při vytváření omáčky nepřipálilo.
  2. Ovoce s vodou zahřívejte na trochu vyšším než středním stupni.
  3. Když se z ovoce začne tvořit hustá omáčka, přidejte javorový sirup.
  4. Podle své chuti klidně ještě omáčku doslaďte.

Vanilkový jogurt

  • 250 g sójového jogurtu
  • 2 kávové lžičky vanilkového cukru s pravou vanilkou

Jogurt smíchejte s cukrem.

Lívanečky podávejte s lesním ovocem a jogurtem, ale hlavně s čerstvými ostružinami.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang