Přichází jeden z nejjednodušších receptů na světě. Všechny dezerty zkrátka nemusí být nutně složité, aby byly skvělé… Naopak. Často je jejich kouzlo právě v jejich jednoduchosti. Takové jsou dezerty řídící se generacemi ověřeným moudrem, že v jednoduchosti je krása. Je to naprostá pravda. Stvořit něco dokonalého z mála surovin, je v mnoha ohledech daleko větší umění. 

A tenhle britský vynález, lehoučký pohár Eton mess, je toho důkazem. Je zkrátka geniální. Obsahuje jenom 3 základní složky – křupavé sněhové pusinky, nadýchanou šlehačku a šťavnaté ovoce. V originále jsou to voňavé jahody. Rozhodně stojí za to vyzkoušet i tuto původní verzi.

Do poháru lze použít maliny mražené a na ozdobu čerstvé. I pusinky se dají koupit hotové, a tím ještě urychlit přípravu pohárů, ovšem domácím pusinkám se jen tak něco nevyrovná. Na procesu jejich přípravy je cosi hluboce uklidňujícího. 

malinovy2beton2bmess2b252812529-3026428
Dezert par excellence pro slavnostní příležitosti. Ideální v letních večerech, když je velká úroda malin.

Jednoduchý a oku lahodící dezert Eton Mess je jako stvořený pro zvláštní příležitost, třeba na oslavu svátku svatého Valentýna. Kdo na lžičku nabere kousek pusinky, malinové pyré a šlehačku, vznese se do nebeských výšin. 

Malinový Eton mess příprava

Příprava lahodného dezertu je snadná a časově nenáročná. Zvládnou jej i začínající kuchtíci a výsledek si nezadá s profesionálními efektními výrobky od mistrů kuchařů.

Ingredience (na 4 poháry):

Pusinky:

125 g krupicového cukru

2 bílky

Malinové pyré:

300 g čerstvých nebo mražených malin

1 lžička cukru (moučkového v případě čerstvých malin, krupicového v případě mražených)

Na dokončení:

300 ml smetany ke šlehání (33 nebo 40 % tuku)

1/4 vanilkového lusku

Na ozdobu:

čerstvé maliny

Postup:

1) Do trouby předehřáté na 100°C umístit plech s nižším okrajem vyloženým pečicím papírem. Bílky a cukr vložit do čisté mísy. Cukr by se měl zcela rozpustit za ručního šlehání nad vodní lázní. Sníh musí během šlehání zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení metly tvořit pevné špičky.

Hotový sníh stříkat na plech skrze cukrářský sáček s otevřenou špičkou s ostrými zuby. Plech poté přijde do trouby a suší se 2 hodiny. Poté pusinkám prospěje ještě hodinu chladnout v pootevřené troubě. Aby nezvlhly, je dobré je vložit do neprodyšné nádoby.

2) Čerstvé maliny rozmačkat a případně přepasírovat přes jemné síto a osladit. Mražené maliny nasypat do hrnce, přidat cukr a krátce povařit, poté je rozmačkat, a volitelně přepasírovat přes jemné síto a nechat vychladnout.

3) Smetanu vyšlehat dotuha a vmíchat do ní vanilku.

4) Do poháru postupně vrstvit malinové pyré, pusinky (nejlepší jsou nalámané, ty pěkné na ozdobu) a vanilkovou šlehačku. Pohár dokončit šlehačkou a ozdobit celými pusinkami a čerstvými malinami.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang