V práci nám přibyla nová kolegyně a první, co zaznělo z úst našeho pana řídícího bylo – To bude tvoje nová konkurence. Tím nemyslel pracovní, jelikož každá zastáváme úplně jinou pozici, ale pečící. A měl pravdu – první, co v nové práci udělala bylo, že donesla naprosto neskutečně dobré mangové řezy a já bez váhání smekla pomyslný klobouk a začala tahat rozumy.

Kolegyně nejen, že skvěle peče, ale je také moc milá a sympatická a tak se se mnou podělila o recept a já už dumala, co s tím provedu. A jelikož mám teď nějaké cheesecakové (rozumějte – tvarohovodortové) období, tak jsem její recept přetransformovala do dortové formy.

Poprvé jsem ho pekla na Apetit piknik, kde i přes jisté vzhledové nedostatky (použila jsem do mangového vršku pouze puding dle receptu, jenže na dort to nebylo dost tužící a tak se decentně rozpínal po okrajích a dolů, ale nikomu to evidentně nevadilo) měl velký úspěch. A k mé velké radosti jste si řekli o recept a tady je. Vylepšený o želatinu už nikam neutíká a drží hezky pohromadě. Vyzkoušela jsem ho u nás v práci a zmizel během pár minut, dokonce jsem rovnou dostala od kolegyně soukromou objednávku.

Pokud potřebujete ohromit na nějaké letní akci, pak myslím, že s tímhle dortem neuděláte chybu (a vlastně na něm není ani moc práce). Bude potřeba:

  • 2 balení vanilkových sušenek  (já mám nejraději klasické věnečky)
  • 100 g másla
  • 3 balení tučného tvarohu ve vaničce (3 x 250 g)
  • 2 balení sýru Philadelphia (2 x 150 g)
  • 4 vejce
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 150 g cukru krupice
  • 1litr mangového džusu (například u Vietnamců mají v půllitrových plechovkách)
  • 2 menší, nebo jedno opravdu velké mango
  • 1 vanilkový puding (nebo pokud by se vám podařilo sehnat – Zlatý klas)
  • 1 balení plátkové želatiny

Postup

Věnečky rozdrťte v robotu (nebo je dejte do igelitové tašky, zabalte do utěrky a rozdrťte paličkou na maso) a smíchejte s povoleným máslem). Předehřejte troubu na 150°C. Věnečkovou hmotu rovnoměrně vtlačte na dno dortové formy.

Ve větší míse smíchejte tvarohy, Philadelphii, cukr a škrob. Postupně zašlehejte vejce, jedno po druhém. Oloupejte obě manga a nakrájejte je na asi 3 mm silné plátky (ne více). Polovinu tvarohové směsi nalijte na sušenkový spodek.

Na to naskládejte část manga tak, aby byla pokrytá většina plochy. Na mango nalijte zbylou tvarohovou směs. Dejte do trouby na cca 60 minut – ke konci je třeba dort sledovat (špejlí zjistíte zda je upečený).

Po upečení korpusu ho poklaďte z vrchu zbylým mangem – tady dejte pozor na estetickou stránku, mango bude vidět. V misce se studenou vodou namočte plátky želatiny cca na 5 minut.

V menším hrnci zahřejte 3/4 džusu, ve zbylé 1/4 rozšlehejte puding a přilijte do hrnce. Džus s pudingem zahřejte a přidejte želatinu. Míchejte, dokud se tekutina nezahřeje na bod varu, poté odstavte a nalijte na dort ozdobený mangem.

Občas se stane, že nějaký kousek manga vyplave, tak ho jen vidličkou zatlačte zpět. Dort nechte zchladnout a poté uložte do lednice. Než ho budete podávat, tenkým nožem ho oddělte od formy – pokud byste formu rovnou otevřeli, tak by se vám potrhal, takže vražte nůž co nejtěsněji k formě a objeďte jím po obvodu celého dortu.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang