mekke-preclikove-kousky

Tyto měkké preclíkové kousky jsou tvarované do menších kousků. Těsto vyžaduje pouze 6 ingrediencí a není třeba téměř žádné doby kynutí, takže je to skvělý recept pro začátečníky s droždím.

Užijte si zábavu při tvarování kousků a do hodiny si pochutnejte na teplých chuťově výrazných domácích preclících. Podávejte samotné nebo s oblíbeným dipem, například s pikantní sýrovou omáčkou nebo hořčicí.

Ingredience

  • 360 ml teplé vody (vlažné)
  • 7 g instantního nebo aktivního sušeného droždí (1 standardní balení)
  • 1 lžíce hnědého nebo krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
  • 470-500 g univerzální mouky, plus další na ruce a pracovní plochu

Poleva:

  • hrubá sůl/hrubá mořská sůl
  • 120 g jedlé sody
  • 2 litry vody

Volitelné pro podávání:

  • pikantní sýrová omáčka nebo vaše oblíbená hořčice

Postup

  1. V míse mixéru na těsto ušlehejte teplou vodu, droždí a cukr. (Pokud nemáte stojanový mixér, použijte obyčejnou velkou mísu.) Přikryjte drožďovou směs a nechte ji 5 minut odstát nebo dokud na povrchu nezpění. Přidejte sůl, rozpuštěné máslo a 375 g mouky.
  2. Šlehejte 1 minutu při nízkých otáčkách, v případě potřeby seškrábněte stěny mísy gumovou stěrkou a poté přidejte 95 g mouky. Šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, asi 2 minuty.
  3. Pokud se těsto po 1 minutě míchání extrémně lepí, přidejte zbývající 1/4 hrnku mouky a pokračujte ve šlehání ještě 1 minutu.
  4. Těsto ponechte v mixéru a šlehejte na nízkých otáčkách další 2 minuty nebo hněťte ručně na lehce pomoučeném povrchu po dobu 2 minut. Lehce přikryjte utěrkou a nechte 10-30 minut odpočívat.
  5. Předehřejte troubu na 205 °C. Vyložte 2 plechy pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Pokud používáte pečící papír, lehce ho postříkejte nepřilnavým sprejem nebo ho vymažte máslem. Odložte stranou.
  6. Těsto nakrájejte ostrým nožem, nožem na pizzu na 6 stejných dílů. Pracovní plochu velmi lehce posypte moukou. Každý kousek těsta rozválejte na provaz. Pokud se provazy stále smršťují a natahování těsta je obtížné, přestaňte dělat, lehce přikryjte celé těsto a nechte ho 10 minut odpočívat, aby se lepek uvolnil.
  7. Poté se vraťte k válení do provazů. Každý provaz nakrájejte 3 až 5 cm kousky, abyste z něj mohli vytvořit sousta.
  8. Ve velkém hrnci smíchejte vodu a jedlou sodu. Přiveďte k varu. Do vroucí vody vložte 8-10 kousků preclíků na 10-15 sekund. Pomocí děrované špachtle nebo lžíce vyjměte preclíky z vody a nechte z nich odkapat co nejvíce přebytečné vody.
  9. Kousky položte na připravené plechy na pečení. Ještě vlhké je posypejte hrubou mořskou solí nebo je nechte jen tak. Se zbývajícími kousky preclíků zopakujte lázeň v jedlé sodě.
  10. V případě potřeby můžete uvařené/nevypečené kousky před pečením přikrýt a uložit do chladničky až na 24 hodin.
  11. Pečte 15 minut nebo dozlatova. Vyjměte z trouby a podávejte teplé.
  12. Zbylé preclíkové kousky přikryjte a skladujte při pokojové teplotě až 3 dny. Časem trochu ztratí na měkkosti.
  13. Chcete-li je znovu ohřát, ohřejte je na několik sekund v mikrovlnné troubě nebo je pečte 5 minut v troubě o teplotě 175 °C.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang