Příprava

  • Příprava 30 minut
  • Doba pečení: 25 minut
  • Obtížnost: Střední
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 350 ml teplé vody (43-46 °C)
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 balíček aktivního sušeného droždí
  • cca 650 g mouky
  • 60 g rozpuštěného nesoleného másla
  • rostlinný olej na pánev
  • 2,5 l vody
  • 130 g jedlé sody
  • 1 velký žloutek rozšlehaný s 1 lžící vody
  • sůl na preclíky

Postup

  1. V mixéru smícháme vodu, cukr a sůl a posypeme droždím. Necháme 5 minut odstát nebo dokud směs nezačne pěnit. Přidáme mouku a máslo a pomocí hnětacího nástavce na těsto mícháme při nízkých otáčkách, dokud se dobře nespojí. Změníme rychlost na střední a hněteme, dokud těsto není hladké a neodlepuje se od stěn mísy, přibližně 4-5 minut.
  2. Vyjmeme těsto z mísy, mísu vyčistíme a poté ji dobře potřeme rostlinným olejem. Vratíme těsto do mísy, přikryjeme ho plastovou fólií a necháme ho stát na teplém místě cca. 50-55 minut nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Předehřejeme si troubu na 220 °C. Vyložíme 2 půlky plechů pečícím papírem a lehce je potřeme rostlinným olejem a odložíme stranou.
  4. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 2,5 l vody s jedlou sodou.
  5. Mezitím vyklopíme těsto na lehce naolejovanou pracovní plochu a rozdělíme ho na 8 stejných dílů. Každý kousek těsta rozválíme na 60 cm dlouhý provaz. Z provazu vytvoříme tvar písmene U. Držíme konce provazů, které překřížíme přes sebe a přitiskneme na dno písmene U tak, aby vznikl tvar preclíku. Položíme je na papírem vyloženou polovinu plechu.
  6. Vložíme preclíky po jednom na 30 sekund do vroucí vody. Vyjmeme je z vody pomocí velké ploché stěrky. Vrátíme je na poloviční plech, potřeme vrchní část každého preclíku rozšlehaným žloutkem a směsí vody a posypeme preclíky solí. Pečeme do tmavé zlatohnědé barvy, přibližně 12-14 minut. Před podáváním přendáme na chladicí mřížku a necháme alespoň na 5 minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang