Na přípravu tohoto mexického drceného kuřete v kouřové, jemně pikantní červené omáčce plné chuti stačí 5 minut. Připravte si ho v pomalém hrnci, tlakovém hrnci nebo na sporáku – návod najdete u všech.

Ingredience

Na kuře a omáčku:

  • 750 g kuřecích prsou bez kůže a kostí (asi 3 půlky)
  • 1/2 šálku Chipotles in Adobo Sauce (4 chilli papričky + omáčka)
  • 400 g plechovka drcených rajčat
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • po 1 lžičce sušeného oregana, kmínu a cibulového prášku (nebo česnekového prášku)
  • 2 lžičky cukru (libovolného)
  • 3/4 lžičky soli
  • pepř

Na závěr:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce limetkové šťávy

Postup

  1. Vložte ingredience na kuře a omáčku do pomalého hrnce a vařte 4 hodiny na nízké teplotě.
  2. Kuře je hotové, když ho lze snadno rozdrobit dvěma vidličkami, ale nesmí být kašovité (tj. rozvařené).
  3. Kuře vyjměte a rozdrobte.
  4. Odložte stranou.
  5. Do omáčky přidejte limetkovou šťávu (podle chuti) a 1 lžíci olivového oleje.
  6. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérem (nebo ji přendejte do mixéru).
  7. Podle chuti osolte a opepřete. Měli byste mít asi 2 šálky omáčky.
  8. Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na vysokou teplotu. Přidejte 1/3 až 1/2 kuřete a smažte z jedné strany tmavě dozlatova, obraťte a velmi krátce opečte i druhou stranu (ne do hněda), poté vyjměte. Na každou smaženou dávku použijte 1 polévkovou lžíci oleje.
  9. Kuře přelijte omáčkou nebo podávejte jako přílohu.
  10. Použijte na tacos (guacamole a Pico de Gallo, enchiladas, burritos, na zelenou mexickou rýži, quesadillas, slidery, na tostadas).

Tlakový hrnec: V případě, že se kuře a ingredience na omáčku vaří v tlakovém hrnci, je třeba vařit 35 minut na vysoký výkon.

Vařič: Vložte ingredience na kuře a omáčku do středně velkého hrnce a přidejte 1 šálek vody. Dusíme přikryté na středně nízkém stupni 40-50 minut, občas kuře otočíme, dokud ho nelze rozdrobit dvěma vidličkami.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang