Mřížkový koláč s bezinkovou náplní, jahodami a malinami – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryKoláče a buchtyKrémy, polevy a náplněMoučníky

Můj táta, jako každý správný skaut, ctí heslo „vždy připraven“. A přestože ze mě se mu skauta vychovat nepovedlo, převážně proto, že jsem dost dřevo (což by se teda do lesa asi hodilo) a taky křehká květinka háklivá, no upřímně, úplně na všechno, tohohle hesla se držím taky. Protože jednoduše dává smysl. 

Právě proto moje kabelka váží asi tak 200 kilo. Nemám tam totiž jen klíče, peněženku, kapesníky a telefon, ale taky knížku, deštník, opalovák, ponožky, sluneční brýle, kontaktní čočky, šálu, přesnídávku, proteinovou tyčinku, propisky, diář, nabíječku, sluchátka, hřeben, balzám na rty, rtěnku, krém na ruce, desinfekci, náplasti, všemožné léky a zahradnické nůžky. Dřív jsem teda nosila ještě zavírací nůž s univerzálním nářadím, ale někam jsem ho zašantročila. Ale zpět k nůžkám… 

To bylo totiž tak. Na podzim jsme skypovali s rodiči. „Ta podzimní dekorace u toho posledního dortu je moc krásná,“ chválila mě mamka. „Děkuju, tu jsem, naaranžovala z věcí, co jsem, eeee, našla v parku…“ „Našla?“ „Dobře, tak asi ukradla no, ale neboj, nevandalizovala jsem tam všechny keře a porost, prostě jsem si ustřihla pár větviček z několika stovek či tisíců a ani to nebylo vidět, fakt….“

„Dobře no, prostě je to pěkný.“ „A navíc jsem za tu velekrádež byla okamžitě vytrestána, protože jsem se dost fest poškrábala o ostružiny a navíc jsem si zlomila nůžky vedví. Blbý prostě,“ dodala jsem zkroušeně. No a pak se o pár měsíců později z jednoho vánočního dárku vyklubaly zahradnické nůžky. „No víte, asi jste si toho už možná všimli, ale my u našeho 2+kk v osmém patře tak úplně nemáme zahradu,“ podotkla jsem mírně nechápavě.

„To máš do parku!“ Nemám já úplně nejskvělejšího tátu (a mamku taky)?  Takže teď, když jdu z práce a zachce se mi vaření bezinkového sirupu či jiné bezinkové slasti (třeba těchto božských lívanečků), jsem připravena. Prostě vytáhnu z kabelky plátěnou skládací tašku od mamky a nůžky od táty a za chvilku už doma vybaluju „úlovek“. Co chtít víc?

Víc už je jenom tenhle koláč s bezinkovým mascarpone a záplavou českých jahod. Já měla v lednici i strašně krásné maliny, tak jsem je do koláče přihodila taky, ale pokud zvolíte čistě jahody, rozhodně neuděláte chybu. Nebo můžete místo malin přihodit rebarboru. S bezinkami jim to bude skvěle ladit všem. Prostě křehké máslové těsto, jemné krémové mascarpone a ty nejjahodovější jahody = VSL! 

Mřížkový koláč s bezinkovou náplní, jahodami a malinami

Ingredience:

  • 375 g hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička soli
  • 250 g vychlazeného másla, na kostičky
  • 2 lžíce ledové vody
  • 2 lžíce ledově vychlazené vodky

Bezinková náplň:

  • 400 g mascarpone (nebo 200 g mascarpone a 200 g ricotty)
  • 4-5 lžic sirupu z květů černého bezu (staré dobré bezinkové šťávy)
  • 1 žloutek z velkého vejce

Ovocná náplň:

  • 400-500 g čerstvého ovoce (jahod, malin nebo třeba rebarbory, v jakémkoli poměru, ale já doporučuji převahu jahod, pokud jsou v sezoně)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 květenství bezinky

Na potření před pečením 1 bílek.

Postup

Mouku několika krátkými pulzy mixéru promíchejte s cukrem a solí. Poté přidejte na kostičky nakrájené máslo a opět několika krátkými pulzy propracujte. Vznikne směs podobná drobence. Přidejte vodu a vodku a znovu propracujte stejným způsobem. Vyklopte těsto na pracovní plochu, rychle z něj rukama zformujte kouli, lehce ji zploštěte, zabalte do potravinové fólie a dejte minimálně na hodinu uležet do lednice.

Oddělte z těsta 2/3 a zbylou třetinu znovu zabalte a uložte do lednice. Těsto lehce propracujte (čím méně se zahřeje, tím lépe), rozválejte na velké kolo silné zhruba 3-4 mm a pomocí válečku ho přeneste do koláčové formě. Těsto urovnejte a přesah odřízněte. Případné díry a trhliny „zalátejte“ právě těmito odřezky. Dno propíchejte vidličkou a takto připravený korpus uložte opět do lednice. Odřezky spojte, zabalte a uložte do lednice.

Troubu vyhřejte na 160°C. Na dno trouby nebo pod formu s koláčem doporučuji položit plech, protože ovocná šťáva má tendenci kapat a připalovat se. A je o dost lepší drbat plech než troubu. 

Mascarpone promíchejte s ricottou a 4 lžícemi bezinkové šťávy. Ochutnejte a případně doslaďte přidáním zbylé lžíce šťávy. Vmíchejte žloutek. 

Ovoce omyjte, nechte okapat nebo jemně osušte, jahody odstopkujte a přepulte (rebarboru oloupejte a nakrájejte na 0,5-1 cm velké kousky). Zasypte cukrem a škrobem a promíchejte. 

Vyndejte korpus z lednice, naplňte ho nejdříve bezinkovou náplní a na tu navrstvěte ovoce. To posypte otrhanými bezinkovými kvítky. Uložte koláč ještě na chvíli do lednice.

Vyndejte z lednice odloženou třetinu těsta i odřezky. Rychle propracujte, rozválejte na obdélník o tloušťce 3-4 mm. Nožem nebo rádýlkem nakrájejte těsto na proužky o síle přibližně 1 cm. Vyndejte koláč z lednice, z proužků těsta vytvořte mřížku (takhle). Okraje mřížky a koláče přimáčkněte k sobě a případné přesahy ořízněte. Pokud vám zbude těsto, můžete z něj ještě vykrájet srdíčka a ozdobit jimi koláč jako já. 

Povrch mřížky potřete prošlehaným bílkem a pečte přibližně hodinu (až 80 minut) do zezlátnutí. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang