Recept na mrkvovou polévku s pastinákem

Krémové polévkyPolévkyZeleninové polévky
carrot_soup

Připravte si krémovou polévku z pastináku a mrkve, která Vás zahřeje k obědu nebo i večeři. Podávejte s křupavým chlebem a zbytky si zamrazte pro časově náročné dny.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Vaření: 35 minut
  • Celkem: 55 minut

Ingredience

  • ½ lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 stonky řapíkatého celeru, jemně nasekané
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • ½ malého svazku tymiánu, natrhané lístky
  • 3 velké mrkve, oloupané a nahrubo nakrájené
  • 2 velké pastináky, oloupané a nahrubo nakrájené
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 100 ml dvojité smetany
  • ¼ svazku petrželky, jemně nasekané (nepovinné)

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a 10 minut na něm za občasného míchání smažte cibuli a celer, dokud nezměknou. Pokud začnou chytat, přidejte trochu vody.
  2. Přidejte česnek, tymián a ½ lžičky černého pepře a vařte 2 minuty. Přidejte mrkev, pastinák a vývar a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu varu a za občasného míchání vařte 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  4. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu a znovu rozmixujte, dokud se nespojí, a poté ochutnejte. Při podávání naberte do misek a posypte trochou nasekané petrželky, chcete-li.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang