Nejlepší banánový chlebík – recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníkyPečivoSladké pečivo
nejlepsi-bananovy-chlebik

Stále jste ještě nenašli ideální recept na banánový chlebík? Díky našemu návodu si připravíte dokonalý domácí banana bread snadno a z dostupných ingrediencí.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 65 minut
  • Celkem: 1 hodina 15 minut

Ingredience

  • 2 hrnky (250 g) hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 3/4 šálku (150 g) světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 2 velká vejce, pokojové teploty
  • 1/3 šálku (80 g) obyčejného jogurtu nebo zakysané smetany, pokojové teploty
  • 2 šálky rozmačkaných banánů (asi 4 velké zralé banány)
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • volitelně: 3/4 šálku (100 g) nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů

Postup

  1. Nastavte rošt trouby do spodní třetí polohy a předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte bochníkovou formu o rozměrech nebo ji vymažte nepřilnavým sprejem. Odložte stranou.
  2. Ve velké míse prošlehejte mouku, jedlou sodu, sůl a skořici.
  3. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného pádlem nebo šlehacím nástavcem šlehejte máslo a hnědý cukr společně při vysokých otáčkách, dokud nebudou hladké a krémové, asi 2 minuty.
  4. Na střední rychlost přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání je dobře vyšlehejte. Při střední rychlosti zašlehejte jogurt, rozmačkané banány a vanilkový extrakt, dokud se nespojí.
  5. Při nízkých otáčkách mixéru pomalu zašlehejte suché přísady do mokrých, dokud nezůstanou žádné kapsy z mouky. Nepřehánějte to s mícháním.
  6. Vmíchejte ořechy, pokud je používáte.
  7. Lžící dejte těsto do připravené formy a pečte 60-65 minut. Po 30 minutách chléb volně přikryjte alobalem, abyste zabránili přílišnému zhnědnutí horní části a boků. Když je chléb hotový, párátko zapíchnuté do středu bochníku vyjde čisté.
  8. Vyjměte chléb z trouby a nechte jej zcela vychladnout v pekáči položeném na drátěné mřížce.
  9. Nejlepší banánový chlebíček přikryjte a skladujte při pokojové teplotě po dobu 2 dnů nebo v chladničce po dobu až 1 týdne. Banánový chléb chutná nejlépe 2. den poté, co se chutě spojí.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang