
Nejlepší humus je šťavnatě krémový, ale zároveň lehký a nadýchaný. Je krásně hladký a vířivý a přímo si říká o to, abyste si ho nabrali na kousek pita chleba. Díky tahini je oříškový a pikantní, s tóny svěžího citronu a jemného česneku.
Jak vyrobit nejlepší hummus
- Doba přípravy: 20 minut
- Doba vaření: 20 minut
- Celkový čas: 40 minut
Naučte se připravit ten nejlepší domácí humus! Je krémový, snový a lehký. Tento recept na hummus se snadno připravuje – není třeba loupat cizrnu ani ji přes noc namáčet.
Ingredience
- 1,5 šálku vařené cizrny
- ¼ šálku citronové šťávy (z 1 ½ až 2 citronů)
- 1 středně velký až velký stroužek česneku, nahrubo nasekaný
- ½ lžičky soli, podle chuti
- ½ šálku tahini
- 2 až 4 polévkové lžíce ledové vody
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- nasekaná čerstvá petržel
Postup
Cizrnu vložte do středně velkého hrnce, zalijte ji několika centimetry vody a na prudkém ohni směs přiveďte k varu. Pokračujte ve vaření asi 20 minut nebo dokud cizrna nevypadá nafouklá, neopadají z ní slupky a není docela měkká. V cedníku cizrnu slijte a asi na 30 sekund ji přeceďte studenou vodou. Odložte stranou.
Mezitím v kuchyňském robotu nebo mixéru smíchejte citronovou šťávu, česnek a sůl. Zpracovávejte, dokud není česnek velmi jemně nasekaný, a poté nechte směs odpočinout, aby se česneková chuť mohla zjemnit, ideálně 10 minut nebo déle.
Přidejte tahini do kuchyňského robota a mixujte, dokud směs nebude hustá a krémová. Přilijte 2 lžíce ledové vody. Mixujte, dokud nebude směs velmi hladká a krémová.
Do kuchyňského robotu přidejte kmín a scezenou, převařenou cizrnu. Během mixování přilévejte olivový olej. Mixujte, dokud směs nebude velmi hladká, asi 2 minuty. V případě potřeby přidejte po lžících více ledové vody, abyste dosáhli super krémové struktury.
Přendejte humus do servírovací misky. Nahoru dejte ozdoby podle vlastního výběru a podávejte. Hummus vydrží přikrytý v chladničce až jeden týden.