Snadné nepečené müsli tyčinky – recept

SirupySladká jídlaSnackySušené potravinyZdraví

Jak uvidíte, recept je univerzální, takže do něj můžete snadno zakomponovat své oblíbené příchutě, jako jsou ořechy, čokoláda a sušené ovoce. Tip na dokonalou kombinaci najdete je v receptu níže.

Ingredience

  • 1 a ¾ šálku ovesných vloček
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky jemné mořské soli (pokud používáte běžnou kuchyňskou sůl, tak trochu méně)
  • 2 šálky směsi podle chuti (ořechy, semínka, čokoláda, strouhaný kokos nebo sušené ovoce)
  • 1 šálek krémového arašídového nebo mandlového másla
  • ½ šálku medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy

Pekáč vyložte dvěma pruhy zkříženého pečícího papíru, které vystřihněte tak, aby přesně přiléhaly ke dnu a po stranách. Pečící papír vám usnadní pozdější krájení tyčinek.
Ovesné vločky vložte do velké mísy. Přidejte skořici a sůl a promíchejte. Odložte stranou.


Nyní krátce rozmixujeme směsi v kuchyňském robotu nebo mixéru (případně je můžete nasekat ručně). Nejprve přidejte všechny velké ořechy (jako mandle nebo pekanové ořechy) a několik sekund mixujte. Poté přidáme zbytek a přístroj spustíme na dalších několik sekund, dokud nejsou všechny přísady rozdrcené na malé kousky. Směs nasypte do mísy s ovesnými vločkami.


Do dvoušálkové odměrky na tekutiny odměřte ořechové máslo. Přidejte ½ šálku medu a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se dobře nespojí. Pokud musíte, můžete tekutou směs jemně zahřát na plotně nebo v mikrovlnné troubě, ale ujistěte se, že má téměř pokojovou teplotu, než ji vlijete do suché směsi.


Tekuté přísady nalijte do suchých přísad. Pomocí velké lžíce je promíchejte, dokud se rovnoměrně nespojí a nezůstanou žádné suché ovesné vločky. Chce to trochu síly, ale zvládnete to. Pokud šla směs snadno smíchat, je to znamení, že je třeba přidat ještě ovesné vločky – přisypávejte další ovesné vločky, dokud už je nemůžete zapracovat.


Směs přeneste do připraveného pekáče. Pomocí lžíce směs v pekáči poměrně rovnoměrně rozmístěte a poté ji pomocí dna rovné plochy (například robustní sklenice na pití) co nejpevněji a nejrovnoměrněji stlačte.


Pekáč přikryjte a dejte do chladničky alespoň na hodinu, nejlépe však přes noc. (Ovesné vločky potřebují čas, aby nasákly část vlhkosti a nelepily se.) Když jste připraveni krájet, zvedněte tyčinky z pekáče tak, že uchopíte oba kusy pečícího papíru za protilehlé rohy. Ostrým nožem nakrájejte tyčinky na 4 stejné sloupce a 4 stejné řady.


Jednotlivé tyčinky zabalte do plastové fólie nebo pergamenového papíru (pokud je budete skladovat všechny dohromady, budou se k sobě lepit). Tyčinky vydrží dobře několik dní při pokojové teplotě, několik týdnů v lednici nebo několik měsíců v sáčku v mrazničce.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang