
Během posledních pár týdnů (dobře, tak možná spíš měsíců) jsem si vypěstovala silnou závislost na zářivě červených zrncích granátového jablíčka. Zkoušela jsem s tím bojovat. Vážně jo. Jenže, od té doby, co jsem se ho naučila jednoduše vyklepávat a nemusím ho ze slupky zdlouhavě dolovat zrnko po zrnku, jsem fakt ztracená! Vyklepávání je super, ale nebudu lhát, naše kuchyň v obou případech stejně vypadá jako místo (zlo)činu. Ale odolat nedokážu. Trocha uklízení za to stojí.
No prostě, jestli znáte způsob, jak nepodlehnout, tak sem s ním Sypu si je ráno na kaši, odpoledne je míchám do jogurtu či tvarohu, a když začnu péct (nebo nepéct jako v tomto případě), je pomalu na 99,99% jasné, čím výsledný dezert ozdobím.
Zrnka jsou totiž nejen šťavnatá, sladká a skrznaskrz skvělá, ale také nádherná. Sluší jim to nejen zmíněných kaších, ale i na palačinkách, lívancích či vaflích, pohárech, cheesecacích (tak tady si teda tím skloňováním vážně nejsem jistá) a dortech – zkrátka nesmírně vděčná dekorace.
Tentokrát mi ovšem přišlo líto použít granátové jablíčko jenom na ozdobu a rozhodla jsem se z něj připravit celý dort. Nebo tedy spíš dortík – není to zrovna obr. Připravovala jsem ho jako dárek a trochu se, vzhledem k tomu, že to byl opět jeden z mých experimentů a že ne každý trpí stejnou posedlostí jako já, obávala, zda sklidí úspěch. A dopadlo to fakt skvěle a všichni byli nadšení!
Náplň je lehoučká, jemná a krásně kontrastuje s křupavým korpusem z čokoládových sušenek a hříšnou čokoládovou ganache (Ganachí? Další skloňovací záhada…). Jeden kousek nebude stačit, za to vám ručím!
Nepečený dort z granátových jablíček
Ingredience:
Korpus:
- 200 g kakaových nebo čokoládových sušenek (Věnečky, Koka, Derby…)
- 50 g másla, rozpuštěného
Náplň:
- 300 ml šťávy z granátových jablíček (zhruba z 1 a 1/2 středně velkého jablíčka)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá (lze vynechat)
- 40 g kukuřičného škrobu
- 40 g másla
- 4 plátky želatiny
- 250 g tučného tvarohu
- 400 ml smetany ke šlehání (33%)
- moučkový cukr podle chuti
Ganache:
- 60 ml smetany ke šlehání
- 50 g tmavé čokolády (70%)
Na dokončení maliny a zrnka granátového jablka na ozdobu.
Postup
Připravte základ krému. Zrnka granátového jablíčka nasypte do mixéru a krátce promixujte. Mixujte opravdu jen krátce, abyste rozbili dužinu, ale příliš neporušili semínka. Přepasírujte přes jemné síto a zachycená semínka vyhoďte. Pokud šťávy není 300 ml, můžete ji doředit vodou.
Tři čtvrtiny šťávy nalijte do rendlíku, přidejte krupicový cukr a vanilku a za občasného míchání přiveďte k varu. Zbytek šťávy prošlehejte se škrobem a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem k vroucímu mléku. Míchejte a vařte do zhoustnutí (jako pudink). Stáhněte z plotny a vmíchejte máslo. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.
Dno i boky dortové formy o průměru 18-20 cm vyložte papírem na pečení (boky můžete místo papíru vyložit pevnou fólií). Sušenky nadrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vzniklou drobenku vsypte do formy a upěchujte lžící. Uložte do lednice.
Želatinu namočte do studené vody a nechte 5 minut bobtnat. Vychlazený základ krému vyšlehejte dohladka, a pak do něj po lžících zašlehejte tvaroh. Opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu a v případě potřeby doslaďte krém moučkovým cukrem. Z želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a opatrně ji v rendlíku zahřejte.
Když se rozpustí, stáhněte ji ihned z plotny a vmíchejte 2-3 lžíce připravené náplně. Želatinovou směs vraťte zpět k náplni a dobře promíchejte. Náplň nalijte na korpus, stěrkou uhlaďte povrch a dejte vychladit do lednice. Chlaďte minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc.
Před podáváním připravte ganache. Smetanu nalijte do menšího rendlíku a přiveďte k varu. Když začne vřít, zalijte jí čokoládu a míchejte, dokud nevznikne krásně lesklá ganache. Vyzkoušejte prstem, zda není příliš horká, a pokud v ní udržíte prst, rozetřete ji po povrchu dortu. Pokud je příliš horká, nechte ji za občasného míchání zchladnout a poté ji teprve použijte k potření dortu. Na závěr dort ozdobte malinami a zrnky granátového jablíčky. Uložte ještě minimálně na 10 minut do lednice.
Redakce Receptik.cz