Zdá se to jenom mně nebo vám taky přišlo, že v pátek byly nějaké skvrny na slunci? Pátek byl prostě prapodivný den. Mému služebnímu telefonu se nejdřív podařilo zpochybnit celý můj život. (To tehdy, když mi autokorekcí změnil slovo blogeři na blbosti a mně začaly vrtat hlavou otázky smyslu života). A pak se mi povedlo upéct nejhnusnější perník na světě. Teď si asi říkáte, proč ho tedy dávám sem.

Víte, občas mám takové lehce zcestné myšlenky, že bych mohla vyzkoušet „ozdravit“ své pečení. Totiž nemyslete si, neživím se jenom dorty a krémy a podobnými věcmi (přestože by to byl krásný život). Občas jím i slané věci. A občas dokonce i ty zdravé. Nicméně většinou, když peču dezert, chci aby byl se vším všudy (nejlépe s karamelem, čokoládou a šlehačkou). Ale jak říkám, čas od času mi v hlavě něco přecvakne… A pak peču třeba obrácené brusinkové perníky.

Tenhle koláč ve skutečnosti není úplně zdravý (nebo tedy nebude splňovat přísné nároky mnohých lidí), ale neobsahuje rafinovaný cukr a bílou mouku a to jsou dost možná nejpoužívanější suroviny. Pokud špaldovou mouku nahradíte třeba pohankovou, bude dokonce i bezlepkový.  

Ovšem, pokud se do něj pustíte, musím vás předem připravit na to, že divnější těsto jste ještě neviděli a při strkání koláče do trouby budete pochybovat o tom, co z ní nakonec vytáhnete. Přiznám, že nevím, jestli je to specifikum kokosové mouky, protože jsem s ní pracovala poprvé, ale když jsem nasypala moučnou směs do robotu k vaječno-máslové a přilila podmáslí, vznikla místo polotekutého těsta jedna velká koule.

Proč? Netuším. Ale protože jsem zvídavá povaha, upekla jsem koláč i tak. Výsledek? Mazlavá podivnost, ze které strašně trčela chuť stévie. Popravdě jsem celý koláč chtěla z talíře vyklopit rovnou do koše a stejně naložit i se zbylými odkrojky, ale nakonec mi něco zadrželo ruku.

Ale přes noc se stal zázrak! Ráno ho muž i přes mé důrazné varování ochutnal a byl nadšený. Tak jsem na něj chvíli tázavě zírala jako na blázna a pak si s přemáháním kousek strčila do pusy. A opravdu, přes noc se všechny chutě i podivná struktura změnila v naprosto báječný vláčný perník. Jednoduše takový malý zázrak před Vánoci. Tak upečte večer a jezte až ráno.

Ingredience (na 1 malý koláč):

Těsto:

  • 2 vejce (o pokojové teplotě)
  • špetka soli
  • 125 g změklého másla (o pokojové teplotě)
  • 3 lžíce sypké stévie nebo 4 lžíce medu
    2 lžíce kokosového likéru nebo tuzemského rumu
  • 100 g kokosové mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do perníku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 300 ml podmáslí/kefíru (o pokojové teplotě)
  • lžíce rýžového sirupu nebo medu
  • 150 g čerstvých brusinek

Omáčka:

  • 50 g čerstvých brusinek
  • 3 lžíce portského vína
  • 2 lžíce vody
  • 1-2 lžíce rýžového sirupu nebo medu

Na ozdobu: kokosové plátky

Postup

Troubu vyhřejte na 180°C a malou dortovou formu (o průměru 18 cm) vyložte papírem na pečení. Nezapomeňte vyložit i boky – vymažte je máslem a pruh papíru dobře přitiskněte po obvodu. Pokud vaše forma dokonale netěsní, obalte spodek formy alobalem nebo ho při pečení podložte plechem s nízkým okrajem. Věřte, že je to zásadní krok, škrábat ze dna trouby spálenou brusinkovou šťávou s rýžovým sirupem není moc zábava.

Vejce oddělte na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, stévie (medu) a alkoholu vyšlehejte nadýchanou pěnu. Oba druhy mouky, prášek do perníku, sodu a koření prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí a moučnou směs. Nakonec jemně, ale důkladně stěrkou zapracujte sníh z bílků. 

Všechny brusinky překrojte napůl. Dno dortové formy pokapejte rýžovým sirupem nebo medem a celé dno poklaďte brusinkami řeznou stranou dolů. Místa, kde se utvoří případné mezerky, vyplňte brusinkami obrácenými řeznou stranou nahoru. Na brusinky vlijte těsto, uhlaďte stěrkou a pečte zhruba 40 minut.

V polovině pečení (nebo když se vám zdá povrch akorát zlatavý a bojíte se, že by se začal pálit) můžete perník přikrýt alobalem a dopéct přikrytý. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu perníku. Pokud je po vytažení suchá, máte upečeno! Nechte vychladnout ve formě. 

Připravte brusinkovou omáčku. Brusinky, 2 lžíce portského a 2 lžíce vody společně povařte v malém rendlíku, dokud brusinky nezměknou. Pak brusinky rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou a vmíchejte zbylou lžíci portského a rýžový sirup (med).

Odstraňte boční stranu formy, seřízněte koláč do roviny, přikryjte talířem a obraťte. Pomocí mašlovačky nebo štětce několikrát potřete brusinkovou omáčkou.

Poznámka:

Pokud máte koláčovou formu s rovným okrajem a bez odnímatelného dna, můžete si usnadnit práci, smíchat 3 lžíce portského vína a 2 lžíce rýžového sirupu (medu), lehce varem zredukovat a nalít na dno formy a zarovnat celým množstvím brusinek (200g). Mně by všechny šťáva vytekla, takže jsem to musela udělat oklikou, ale vy třeba nemusíte.

P.S.: Až otevřete pytlík kokosové mouky, budete blahem bez sebe! Voní totiž jako Vánoce. Když k němu přisypete ještě perníkové koření, budete říkat, kde že to vězí ten Ježíšek.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang