Upekla jsem tenhle obrácený skořicový koláč s meruňkami. Neodolatelně voní kořením, díky jogurtu je krásně vláčný, křupou v něm pražené lískové ořechy a do šťavnatého zkaramelizovaného ovoce se zkrátka zamilujete. 

Většinou pečení plánuji dopředu, píšu si nákupní seznamy a vše má do detailu promyšlené. Ale občas… Občas prostě prošmejdím spíž a lednici a pustím se do kouzlení se surovinami, které tam najdu. A to byl přesně případ tohoto koláče. Začala jsem na pracovní plochu skládat meruňky, švestky, lískové ořechy, jogurt, máslo, vejce, skořici…

A najednou jsem jasně viděla, jak se přede mnou rýsuje koláč. Koláč, který skvěle spojuje léto a podzim. Posledním meruňkám a prvním švestkám to spolu opravdu sluší, co myslíte? Protože mi ale zveřejnění receptu poněkud trvalo, jsou čerstvé meruňky už spíš passé. Můžete ovšem udělat koláč čistě švestkový či blumový nebo sáhnout pro meruňky do mrazáku a koláč s meruňkami. I s hruškami či jablky bude skvělý. Na obyčejný švestkový koláč pak opominete.

Co ovšem z tohohle koláče dělá opravdovou slast je meruňkový karamel. Naprosto geniální záležitost. Tak jo, přiznávám jsem teď karamelem maličko posedlá. Máslový, kořeněný, slaný… Miluju je všechny. Ale ovocný… To je panečku úplně jiný příběh. A nová závislost. I kdyby se vám nechtělo péct (což by ovšem byla vážně škoda), ten karamel si uvařte. Věřte mi! Nebudete ho jíst na lžíce, ale rovnou na sklenice 

Obrácený skořicový koláč s meruňkami a švestkami a meruňkovým karamelem 

Ingredience: 

Ovocná vrstva: 

  • 4 meruňky 
  • 6 švestek 
  • 25 g másla 
  • 40 g třtinového cukru 
  • 1/2 lžičky skořice 
  • 1 lžíce rumu 
  • 50 g opražených lískových oříšků, nasekaných nebo nadrcených nahrubo 

Skořicové těsto: 

  • 125 g másla 
  • 100-120 g krupicového nebo třtinového cukru 
  • 2 velká vejce 
  • špetka soli 
  • 100 g hladké pohankové mouky 
  • 100 g hladké pšeničné mouky (nebo 200 g pouze jednoho druhu mouky – hladké pohankové, pšeničné či špaldové) 
  • 1 lžička prášku do pečiva 
  • 1 lžička sody 
  • 1 vrchovatá lžička skořice 
  • špetka strouhaného muškátového oříšku 
  • 200 g bílého jogurtu 
  • 2-3 lžíce rumu 

Meruňkový karamel: 

  • 100 g krupicového nebo třtinového cukru 
  • 200 g meruňkového pyré (meruňky nakrájejte na kousky, krátce poduste s trochou vody a poté přepasírujte přes jemné sítko) 
  • 50 g másla 

Postup

Troubu vyhřejte na 180°C. Meruňky a švestky omyjte, rozpulte a vypeckujte. Do kulaté koláčové formy (ideálně s pevným dnem) vhoďte máslo, vsypte třtinový cukr a skořici a vlijte rum. Vložte formu do rozehřívající se trouby na tak dlouhou dobu, aby se suroviny spojili v karamelovou omáčku. Vyndejte, promíchejte, kroužením rovnoměrně rozlijte po dně. Na karamelovou omáčku rozložte ovoce řeznou stranou dolů a mezery mezi plody vyplňte sekanými ořechy. 

Máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky do nadýchané světlé pěny. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh. Směs obou druhů mouky, prášku do pečiva, sody, skořice a muškátového oříšku prosejte přes jemné síto. Do máslové směsi po částech zašlehejte moučnou směs, jogurt a rum.

Nakonec stěrkou opatrně zapracujte sníh z bílků. Připravené těsto rozprostřete na ovoce, uhlaďte povrch a vložte do trouby. Pečte 40 minut nebo do té doby, dokud nebude těsto krásně zlaté a špejle po zapíchnutí do středu koláče a vytažení suchá. Nechte 10 minut chladnout a poté nožem opatrně oddělte těsto od stěn formy a vyklopte koláč na velký talíř. 

Zatímco se koláč peče, připravte meruňkový karamel. Meruňkové pyré zahřejte k varu. Na plotně rozehřejte na střední stupeň pánev s těžkým dnem. Její dno rovnoměrně posypte rovnoměrnou vrstvou cukru a počkejte, až se rozpustí. Občas pánví zakružte. Když je všechen cukr rozpuštěný a začíná karamelizovat, přidejte lžíci meruňkového pyré a vmíchejte. Opakujte do vypotřebování pyré.

Pokud část karamelu při přidávání pyré ztuhne, nelekejte se a nechte ho zase rozpustit. Můžete přidat i kapku vroucí vody na naředění. Pozor, při přidávání pyré (i vody) se uvolňuje opravdu hodně páry, tak na to myslete a neopařte se! A karamel je vážně horký, tak se ani nespalte. Když je karamel s meruňkovým pyré homogenní, vypněte plotýnku a začněte postupně po kouscích přidávat a vmíchávat máslo. Hotovým karamelem polijte povrch koláče nebo ho opatrně přelijte do misky, ze které si bude moci každý nabrat podle chuti. 

Koláč podávejte nakrájený na řezy a s meruňkovým karamelem. Bude mu hodně slušet i kopeček zakysané smetany nebo ušlehané šlehačky. 

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang