Omáčky

Omáčky jsou velmi oblíbená hlavní jídla, a to především pro českou kuchyni. Nejvíce oblíbenou je zajisté svíčková, rajská či guláš z hovězího masa. Pro omáčky je typické mít na základ silný hovězí vývar.

K omáčkám se nejčastěji podávají jako příloha knedlíky, avšak mohou se podávat i s těstovinami nebo případně s pečivem. Ovšem třeba znojemská omáčka je skvělá s rýží.

Omáčky také mohou být i se základem kečupu a mletého vepřového masa, a to především boloňská omáčka na špagety. Nabízí se také možnost různých sýrových či smetanových omáček, které se nejvíce hodí k různým těstovinám, jako jsou noky nebo tagliatelle.

Další kategorie

Recept – pikantní masová směs

Ingredience: 300g bůčku250g česnekových výhonků1/2 salátové okurky1 lžička cukrusůl1...

ananasové curry

Ananasové curry

Počet porcí: 4 porce Doba přípravy: 10 minut Doba vaření: 20...

Recept – moravský vrabec

Ingredience: 400 g vepřové plece400 g libovějšího bůčku1 velká cibule1 palička...

Recept – vepřové řízky na majoránce

Ingredience: 4 vepřové řízky50 g slaniny1 cibuleolejsůlpepřmajoránka1 malý rajčatový...

Recept – holandská omáčka

Ingredience: 4 žloutky3 lžíce vodysůl250 g čerstvého máslalžíce citronové...

Recept – česneková omáčka

Ingredience: 50 g másla1 větší cibule½ paličky česneku 2 vrchovaté lžíce mouky½...

Recept – koprová omáčka s houbami

Ingredience: 300 g lišek (kuřátek) nebo jiných hub100 g máslasůl2 žloutky500 ml...

Recept – houbová omáčka s paprikami

Ingredience: 4 lžíce oleje1 cibule5 paprikpřibližně talíř směsi očištěných...

Plněné papriky s rajskou omáčkou

Ingredience: 500 g mletého maso4 paprikové lusky2 cibule1 svazek...

Dýňové noky s bylinkovou omáčkou

Noky jsou po těstovinách dalším jídlem, které můj manžel zbožňuje. Přiznám se, že já...

Recept – okurková omáčka se smetanou

Ingredience: 50 g másla50 g hladké mouky3 kyselé okurkykyselá smetanacitronová šťáva½...

Králík na zelenině se staročeskou bagetou

Budete potřebovat: Staročeská bageta: Zlatavě hnědá řemeslná bageta z neobyčejného...

Slovensko – typická slovenská jídla

Brynza, halušky, langoše, pagáče. Pokrmy, za kterými se jezdí k našim blízkým sousedům....

korejská kuchyně

Korejská kuchyně a jídlo – recepty – bibimbap a další

Korejská kuchyně byla po staletí ovlivňována kuchyní čínskou a japonskou. Oproti čínské...

Palačinky podle Julie Child a palačinkový dort

Přestože pro mě výpověď znamenala překvapivou psychickou úlevu, mé zchátralé fyzické...

Divoká zvěřina – nejlepší recepty

Máte rádi zvěřinu? Zarytí masožrouti asi odkývají, protože to je prostě maso, ale...

Pstruh lososovitý s šafránovou omáčkou

Pstruh lososovitý s šafránovou omáčkou. Ingredience na 1 porci 120 g filetu ze pstruha...

Hlívový guláš nejen pro chalupáře

Hlíva ústřičná a guláš? Dohromady je to úžasný pokrm pro širokou společnost. Dá se...

Musaka jako od maminky

Chápu, že název tohoto příspěvku může být matoucí - to, že vaše maminka má v...

Koprová omáčka, kterou budete milovat

Znáte to, když se probudíte z obzvláště příšerného snu a celý den je tak...

svickova-4787472

Srnčí svíčková – recept

Svíčková je českou klasikou. Tento recept je od pana Václava Friče (restaurace Na Pekárně...

crepes2bsuzette-6399536

Crêpes Suzette s červeným pomerančem

Od léta si dost libuju v palačinkách. Tak jo, výraz libuju vlastně plně nevyjadřuje rozsah...

Pangasius s pomerančovou omáčkou – Recept

Ingredience 800 g filetů z pangasia1 lžíce olivového oleje5 pomerančů150 g...

Celozrnné ricottovo-podmáslové lívanečky s omáčkou ze švestek a povidel

Už když jsem dělala ricottové lívanečky poprvé, psala jsem, že jsou to ty...

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang